Wykonanie
Dzisiaj zaserwowałam sobie zapomnianą już praktycznie owsiankę. To niesamowite, ale ostatnio
jadłam ją niecały miesiąc temu. Deszczowa aura i nowa miseczka zachęciły mnie jednak do ugotowania gęstej, rozgrzewającej i mocno kokosowej owsianki. Bez wątpienia plusem tego typu śniadań jest fakt, że... nawet długo po zrobieniu zdjęć pozostają gorące. :) Polecam dodawać do takich parujących miseczek
oleju, który wzbogaci je w witaminy i kwasy tłuszczowe omega-3. Ja po raz pierwszy wypróbowałam dzisiaj kolejny
olej z
serii Omega Color - Omega Blue . Jest to m ieszanka
olejów o smaku lekko prażonych
orzechów włoskich, która została uzupełniona o doskonały dla zdrowia DHA (kwas dokozaheksaenowy) oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Przy codziennym spożyciu 250 mg DHA przyczynia się on do utrzymania prawidłowej funkcji mózgu i funkcji wzrokowej. W celu zachowania właściwości cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega Blue zawiera witaminę E z
kiełków pszenicy i
olej słonecznikowy.W jego skład wchodzą:
olej lniany,
olej z łagodnie prażonych
orzechów włoskich,
olej słonecznikowy,
olej z
kiełków pszenicy oraz - najciekawszy -
olej z
morskich mikroalg Ulkenia, dzięki któremu Omega Blue zawiera wyżej wspomniany DHA . Wszystkie z wymienionych są składnikami ekologicznymi, a produkt zawiera certfikat BIO .Według mnie
olej świetnie nadaje się nie tylko do słodkich, ale i do słonych potraw. Delikatnie
orzechowy posmak świetnie będzie komponował się z naleśnikami i
makaronami, a przede wszystkim z
sałatkami. Bez wątpienia świetnie sprawdzi się jako polewa do
lodów (koniecznie wypróbujcie!)

Owsianka z bezglutenowych
płatków owsianych gotowana na
mleku ryżowym z
mąką kokosową podana z
borówkami,
jogurtem greckim, musem z
truskawek oraz
olejem Omega Blue
