Wykonanie
PEŁNOZIARNISTE MUFFINY
ORZECHOWO-
MIODOWE
No i dopadło mnie. Zawsze muszę
mięć ostatnie słowo;) Akcja MUFFINKOWO 2011 trwa do dziś, a ja 22:30 wrzucam ostatnie muffinki do pieca:) Ale nie mogłam się powstrzymać. Mój Kochany Mąż ma jutro dyżur. Jak nie upiec mu tych cudności,skoro
cukierenka tak bardzo je zachwala. Ale zerkałam tylko do niej piecząc z oryginalnego przepisu w ramach ćwiczenia się z angielskiego. Poza tym czas nagli, a Anglicy są tak cudowni ze swoim podejściem do pieczenia i miarą w "cups" ;) A czyż zdrowe muffinki to nie cudowna przekąska na dyżur dla Lekarza ? No i dla Mamy, która będzie dyżurować w domu z Synkiem niekoniecznie mając czas na "porządny" obiad .... ;) Zwłaszcza, że już
mogę jeść ORZESZKI :D

Składniki na mniej więcej 8-10 MUFFIN:

1 i 3/4 kubka
mąki pełnoziarnistej4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli3/4 kubka
mleka1/3 kubka
miodu1/4 kubka
oleju słonecznikowego1/3 kubka posiekanych
orzechów włoskich + kilka połówek na ozdobę
Mąkę ( wyjątkowo nie przesiewamy z racji pełnoziarnistości ;) ) wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
solą w jednej misce. W drugiej wymieszać
mleko,
olej,
orzechy,
miód. Wlać mokre do suchych. Zamieszać tylko do połączenia się składników - mają być GRUDKI!! :) Przełożyć ciasto do form lub papilotek do 3/4 wysokości. Inaczej wyjdą Muffinki GIGANT ;) Na każdej położyć połówkę
orzecha.Piec w temperaturze 200'c około 15-20 minut.Smaczności :)Na zdjęciach jeszcze gorące I PYSZNE;)(na tych dziś dodanych już chłodne ale za to piękniej się prezentują :P )
