ßßß Cookit - przepis na Sałatka z grillowanymi w boczku brzoskwiniami i bazyliowym sosem

Sałatka z grillowanymi w boczku brzoskwiniami i bazyliowym sosem

nazwa

Wykonanie

Wakacje zakończę pyszną sałatką z pysznymi brzoskwiniami, śliwkami i jeżynami. Do tego trochę boczku i rukola, ale jeśli za nią nie przepadacie to spokojnie możecie zamienić na inną sałatę. To bardzo letni posiłek, soczysty, kolorowy, ale też pożywny i przede wszystkim pyszny. Brzoskwinie można upiec na ruszcie albo na patelni grillowej. Owinięte wędzonym boczkiem nabierają niezwykłego aromatu i smakują niezwykle.
Lubicie takie połączenia smakowe czyli owoce z mięsem lub odwrotnie? Ja bardzo więc namawiam Was bardzo do przygotowania takiej sałatki i oczywiście do grillowania owoców. A takie pieczone w boczku brzoskwinie czy np. kawałki ananasa z rusztu możecie też podać jako samodzielną przekąskę albo dodatek do deski wędlin czy serów.
Na ruszt wrzućcie też przy okazji wątróbkę z boczkiem, śliwkami i gruszkami - to dopiero jest cudowne! Takie zawijaski upieczone na grillu albo choćby w piekarniku są prawdziwym przysmakiem.
czas przygotowania: ok. 20 minut
składniki na 2 porcje:
2 garści rukoli
3 duże brzoskwinie
kilka/kilkanaście cienkich plasterków boczku wędzonego
garść jeżyn
kilka niedużych śliwek renklod, ulen
SOS - 6 łyżek oleju roślinnego
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/3 łyżeczki miodu
garstka liści bazylii
do smaku - szczypta soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu
4 krople sosu piri-piri
Wszystkie owoce umyłam i dobrze osączyłam. Ważne żeby brzoskwinie były dojrzałe, ale jędrne bo miękkie po prostu będą zbyt maziste po zgrillowaniu. Brzoskwinie poprzekrawałam na ćwiartki. Jeśli bardzo duże to możecie pokroić je na mniejsze kawałki np. ósemki. Każdy kawałek owinęłam cieniutkim plasterkiem boczku. Śliwki pokroiłam na ćwiartki a duże jeżyny w plasterki.
Brzoskwinie w boczku ułożyłam na grillu i piekłam po kilka minut z każdej strony aż boczek ładnie się zrumienił.
SOS - do kubka wlałam ocet i rozmieszałam go z solą. Dodałam olej, miód, sos piri-piri i pieprz oraz drobno posiekane liście bazylii. Utarłam sos aż powstała emulsja z zielonymi drobinkami listków. Mając pod ręką blender możecie sos zblendować a będzie miał gładszą konsystencję.
Opłukaną i osuszoną rukolę rozłożyłam na talerzach przekładając owocami. Całość polałam sosem, posypałam kilkoma listkami bazylii. Podałam od razu po przygotowaniu. To było naprawdę pyszne!
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/08/salatka-z-grillowanymi-w-boczku-brzoskwiniami-i-bazyliowym-sosem.html