Wykonanie
SKŁADNIKI:1 kg
schabu bez kości (u mnie było nieco więcej)100 g suszonych
śliwek bez pestek150 g
boczku wędzonego w plastrachMarynata :3 łyżki
oleju4-5 ząbków
czosnku (przeciśnięty przez prasę)1 łyżka
majeranku1 1/2 łyżki
białego octu winnego1 łyżka
miodusólpieprzSkładniki marynaty mieszamy razem i nacieramy
schab, po czym ostawiamy go do lodówki (mój leżakował sobie godzinę, ale może spokojnie dłużej). Wąskim nożem drążymy w schabie kieszeń, po czym faszerujemy go
śliwkami zawiniętymi w plasterkach
boczku. Następnie wkładamy
mięso do rękawa do pieczenia, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 1,5 godziny w temp. 180 stopni C.
Schab podałam z kopytkami,
sosem pieczeniowym ze
śliwką oraz surówką z
kapusty kiszonej. Było pysznie! Na szczęście jutro można to powtórzyć :)
Przepis znaleziony na: ugotuj.to