ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony ze śliwką i boczkiem

Schab pieczony ze śliwką i boczkiem

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
1 kg schabu bez kości (u mnie było nieco więcej)
100 g suszonych śliwek bez pestek
150 g boczku wędzonego w plastrach
Marynata :
3 łyżki oleju
4-5 ząbków czosnku (przeciśnięty przez prasę)
1 łyżka majeranku
1 1/2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka miodu
sól
pieprz
Składniki marynaty mieszamy razem i nacieramy schab, po czym ostawiamy go do lodówki (mój leżakował sobie godzinę, ale może spokojnie dłużej). Wąskim nożem drążymy w schabie kieszeń, po czym faszerujemy go śliwkami zawiniętymi w plasterkach boczku. Następnie wkładamy mięso do rękawa do pieczenia, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 1,5 godziny w temp. 180 stopni C. Schab podałam z kopytkami, sosem pieczeniowym ze śliwką oraz surówką z kapusty kiszonej. Było pysznie! Na szczęście jutro można to powtórzyć :)
Przepis znaleziony na: ugotuj.to
Źródło:http://pluminthekitchen.blogspot.com/2014/04/schab-pieczony-ze-sliwka-i-boczkiem.html