Wykonanie
Dawno nie robiłam jajecznych kluseczek, które nazywamy galuszkami. Bardzo szybko się je przygotowuje, ale trzeba
mieć specjalne sito z dużymi dziurkami. Można takie kupić w wielu sklepach z AGD, tych stacjonarnych lub wysyłkowych. Te z tworzywa kosztują niewiele a bardzo się przydają jeśli ktoś ma kluskowe towarzystwo w domu.Takie galuszki, haluszki, spaetzle, przecieraki czy jak je tam ktoś nazywa, można podać na różne sposoby. Mniejsze są dobrym dodatkiem do zup, większe można podać z sosem czy tylko z okrasą a nawet zapiekać tak jak ja to właśnie zrobiłam. Pożywne danie dla całej rodziny, ale pamiętajcie, że dietetyczne na pewno nie jest. Moje danie pachniało pięknie wędzonym,
owczym serem i
tymiankiem. Było przepyszne i jeszcze nieraz je zrobię.Do ciasta na kluseczki można dodawać różne
przyprawy albo posiekane
zioła czy zmiksowane warzywa. Dzięki takim dodatkom kluski nabiorą nie tylko ciekawego koloru, ale także smaku. Poeksperymentujcie sami i zdecydujcie, które smakują Wam najbardziej.

czas przygotowania: ok. 30 minut + czas pieczeniaskładniki na 4-6 porcji:KLUSKI - 4 średnie
jajka250 ml
mlekaok. 400 g
mąki pszennej, u mnie poznańska1 łyżeczka
kurkumy mielonej1 łyżeczka
papryki słodkiej mielonej1 łyżeczka
soliSOS - 250 g
cienkiej kiełbasy150 g
szynki surowej dojrzewającej150 g podsuszonego
oscypka150 g
sera żółtego - u mnie Gouda2 nieduże
cebule1
marchewka1 łyżka
oleju300 ml
mleka1 czubata łyżeczka posiekanych listków
tymianku1 łyżeczka
papryki słodkiej mielonej

Jak zrobić zapiekankę z klusek w sosie serowym?KLUSKI - do miski przesiałam
mąkę, wymieszałam ją z
solą,
papryką i
kurkumą, na środku zrobiłam dołek. W wysokim naczyniu roztrzepałam
jajka dolewając
mleko. Mieszankę płynną wlałam w środek mieszanki sypkiej i powoli zaczęłam mieszać rózgą zagarniając z brzegów
mąkę. Jeśli będziecie robić to starannie, ale dokładnie to w cieście nie będzie żadnych grudek.W dużym garnku zagotowałam
wodę i osoliłam ją. Gęste, ale nieco lejące ciasto przekładałam partiami na sito do robienia klusek ułożone na garnku. Co chwilę trzeba zamieszać zawartość garnka żeby kluski się nie pozlepiały. Kluseczki gotowałam 2-3 minuty od momentu ponownego zawrzenia
wody. Odcedziłam i przelałam zimną
wodą.SOS -
wędlinę pokroiłam w drobną kostkę, tak samo obrane
cebule.
Marchewkę starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Ser oscypek starłam drobno, Goudę nieco grubiej.W dużym rondlu rozgrzałam odrobinę
oleju. Wrzuciłam
wędlinę i podsmażyłam aż zaczęła się rumienić. Dodałam
cebulę i
marchewkę, smażyłam jeszcze kilka chwil żeby straciły surowość. Wlałam
mleko i zagotowałam całość. Powolutku podgrzewając i mieszając zawartość rondla powoli dosypywałam
starte sery - jakieś 2-3 łyżki zostawiłam do posypania wierzchu. Doprawiłam sos do smaku.Do gorącego sosu wrzuciłam kluski i wymieszałam całość. Naczynie do zapiekania posmarowałam cienko
masłem i wysypałam
bułką tartą. Przełożyłam kluski w sosie, wyrównałam nieco, wierzch posypałam resztą
sera. Zapiekałam ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.