ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka jajeczno-smardzowa na bułkach

Zapiekanka jajeczno-smardzowa na bułkach

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapiekana wersja jajecznicy ze smardzami . Jajka i grzyby zapiekłam od razu razem z bułką i dodatkowo dodałam dwa sery. Całość wyszła po prostu przepyszna. Taką zapiekankę można przygotować i podać na śniadanie, ale także jako inny posiłek w ciągu dnia. Taka porcja wystarczy dla przynajmniej 3 głodnych osób.
Smardze to delikatne, ale też bardzo aromatyczne grzyby. Uwielbiam je i przygotowuję z nimi różne dania - oczywiście jeśli tylko mam możliwość legalnie je pozyskać. Zobacz moje propozycje potraw ze smardzami .
czas przygotowania: ok. 20 minut + czas pieczenia
składniki na 3-4 porcje:
bułka długa typu wrocławska czy weka albo 4 małe bułeczki
3 jajka
200 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki pokruszonego sera solankowego typu feta
4 łyżki rozdrobnionej mozarelli
1 szalotka
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
3-4 łyżki oleju ziołowego - zalewy z pomidorów suszonych
do smaku - sól, pieprz ziołowy, sos piri-piri
Zobacz jaką pyszną Tartę ze smardzami i brokułami upiekłam kiedyś
Jak zrobić zapiekankę z bułki, jajek i grzybów?
Bułkę, najlepiej nie pierwszej świeżości, pokroiłam na kromki grubości ok. 1-1,5 cm. W zależności od wielkości i wysokości naczynia można kromki poprzekrawać jeszcze na połówki żeby było wygodnie je układać. Kromki posmarowałam lekko z obu stron olejem ziołowy u wyłożyłam nimi dno oraz boki naczynia żaroodpornego. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekałam ok. 10-15 minut aż lekko się zezłociły.
Grzyby dokładnie oczyściłam i opłukałam. Pokroiłam w krążki. Cebulki obrałam, posiekałam. Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam cebulę i grzyby, smażyłam kilka chwil aż straciły surowość. Przestudziłam.
Do miski wbiłam jajka, wlałam śmietankę i roztrzepałam razem. Dodałam pokruszone sery, przesmażone grzyby z cebulą, posiekany szczypiorek i natkę. Doprawiłam do smaku kilkoma kroplami sosu piri-piri, pieprzem ziołowym oraz odrobiną soli, wymieszałam dokładnie. Tak przygotowaną masę wylałam na lekko podpieczone bułki i ponownie wstawiłam do piekarnika.
Zapiekałam ok. 20-30 minut w temperaturze 180 st. C. Danie jest gotowe kiedy masa jajeczna się zetnie co można sprawdzić potrząsając lekko naczyniem. Zapiekankę podałam na gorąco z dodatkiem świeżej sałaty.
Jajka można wymieszać z pozostałymi składnikami oprócz bułki i wylać na lekko natłuszczoną patelnię, podsmażyć a potem lekko zapiec. Tak jak przy przygotowywaniu Frittaty poświątecznej
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/05/zapiekanka-jajeczno-smardzowa-na-bukach.html