Wykonanie
Dzisiaj zapiekana wersja jajecznicy ze smardzami .
Jajka i
grzyby zapiekłam od razu razem z
bułką i dodatkowo dodałam dwa
sery. Całość wyszła po prostu przepyszna. Taką zapiekankę można przygotować i podać na śniadanie, ale także jako inny posiłek w ciągu dnia. Taka porcja wystarczy dla przynajmniej 3 głodnych osób.Smardze to delikatne, ale też bardzo aromatyczne
grzyby. Uwielbiam je i przygotowuję z nimi różne dania - oczywiście jeśli tylko mam możliwość legalnie je pozyskać. Zobacz moje propozycje potraw ze smardzami .

czas przygotowania: ok. 20 minut + czas pieczeniaskładniki na 3-4 porcje:
bułka długa typu wrocławska czy weka albo 4 małe bułeczki3
jajka200 ml
śmietanki kremówki 30%4 łyżki pokruszonego
sera solankowego typu
feta4 łyżki rozdrobnionej
mozarelli1
szalotka1
cebula dymka ze
szczypiorkiem1 czubata łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka
masła3-4 łyżki
oleju ziołowego - zalewy z
pomidorów suszonychdo smaku -
sól,
pieprz ziołowy, sos
piri-
piriZobacz jaką pyszną Tartę ze smardzami i
brokułami upiekłam kiedyś


Jak zrobić zapiekankę z
bułki,
jajek i grzybów?
Bułkę, najlepiej nie pierwszej świeżości, pokroiłam na kromki grubości ok. 1-1,5 cm. W zależności od wielkości i wysokości naczynia można kromki poprzekrawać jeszcze na połówki żeby było wygodnie je układać. Kromki posmarowałam lekko z obu stron
olejem ziołowy u wyłożyłam nimi dno oraz boki naczynia żaroodpornego. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekałam ok. 10-15 minut aż lekko się zezłociły.
Grzyby dokładnie oczyściłam i opłukałam. Pokroiłam w krążki.
Cebulki obrałam, posiekałam. Na patelni rozpuściłam
masło, wrzuciłam
cebulę i
grzyby, smażyłam kilka chwil aż straciły surowość. Przestudziłam.Do miski wbiłam
jajka, wlałam
śmietankę i roztrzepałam razem. Dodałam pokruszone
sery, przesmażone
grzyby z
cebulą, posiekany
szczypiorek i
natkę. Doprawiłam do smaku kilkoma kroplami sosu
piri-
piri,
pieprzem ziołowym oraz odrobiną
soli, wymieszałam dokładnie. Tak przygotowaną masę wylałam na lekko podpieczone
bułki i ponownie wstawiłam do piekarnika.Zapiekałam ok. 20-30 minut w temperaturze 180 st. C. Danie jest gotowe kiedy masa jajeczna się zetnie co można sprawdzić potrząsając lekko naczyniem. Zapiekankę podałam na gorąco z dodatkiem świeżej
sałaty.
Jajka można wymieszać z pozostałymi składnikami oprócz
bułki i wylać na lekko natłuszczoną patelnię, podsmażyć a
potem lekko zapiec. Tak jak przy przygotowywaniu Frittaty poświątecznej
