ßßß Cookit - przepis na Ziołowy omlet z kurkami, bekonem i serem bałkańskim

Ziołowy omlet z kurkami, bekonem i serem bałkańskim

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie, że jak niedzielne śniadanie u Pyzy to jajka? Zresztą nie tylko w niedzielę, ale częściej bo wszyscy w domu je lubimy. Ktoś powie, że za często, że niezdrowo - może i tak, ale raz się żyje a potem to się już tylko straszy :D
Wczoraj nazbierałam świeżych, małych kureczek więc dzisiejszy omlet właśnie z nimi, ale nie tylko - dziś wersja full wypas :-)
składniki:
4 - 6 jajek
1 średnia cebula
30 dkg małych kurek
5 dkg bekonu wędzonego albo polędwicy łososiowej
50 - 100 g sera bałkańskiego
po 2 czubate łyżki siekanego koperku, natki pietruszki i szczypiorku
2 łyżeczki masła
2-4 łyżeczki oleju
do smaku: sól, pieprz ziołowy
sposób przygotowania: Grzyby oczyściłam, opłukałam szybko i dobrze osączyłam. Cebulę obrałam, posiekałam. Bekon pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam 2 łyżeczki oleju, zeszkliłam cebulę. Następnie dodałam bekon, podsmażyłam, dodałam kurki i smażyłam razem ok. 3 - 5 min. - mieszałam żeby odparował nadmiar wody, doprawiłam.
Jajka wybiłam do miseczek, po 2 do każdej, lekko roztrzepałam, doprawiłam solą i pieprzem. Do każdej miseczki dodałam część mieszanki zieleniny (troszkę zostawiłam do przybrania). Wymieszałam i jedną porcję wlałam na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną połową masła + 1 łyżeczką oleju. Smażyłam nie mieszając tylko przechylając patelnią i podważając boki omletu aby płynne jajko spływało pod spód. Kiedy wierzch omletu był prawie ścięty wyłożyłam na niego połowę smażonych grzybów z cebulą i wędliną. Zsunęłam usmażony omlet na talerz lekko zaginając 1/3 do środka. Posypałam pokruszonym serem i resztą zieleniny. Tak samo usmażyłam następną porcję.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/zioowy-omlet-z-kurkami-bekonem-i-serem.html