Wykonanie
Biały ser i dużo świeżych, chrupiących mniej lub bardziej dodatków w środku czy wiosenny
twarożek poleca się na pyszne śniadanie . Zapraszam!Wiosnę czuć i widać na każdym kroku. Nic
dziwnego więc, że nasze jedzenie staje się nieco lżejsze i chętniej sięgamy po
zieleninę. No przynajmniej ja tak mam. Nie żebym się odchudzała, ale jakoś wcale nie mam ochoty na jakieś długo duszone
mięso czy konkretniejsze zupy z wkładką. Wolę właśnie
twarożek, sok czy koktajl
owocowo warzywny. A jeśli zupa to jarzynowa i lekka .Pewnie zaraz odezwą się jacyś mądrale, że co to za przepis! Że każdy wie jak zrobić taki
twarożek. Być może oni wiedzą, ale ja też wiem swoje. Z bloga korzysta mnóstwo
młodych osób, które naprawdę nie mają pojęcia jak przygotować wiele rzeczy, nawet najprostszych. I właśnie takie wpisy na łatwe dania są kierowane do nich bo od czegoś trzeba zacząć. Kiedy ja byłam
młoda to nie miał mi kto tego pokazać czy podpowiedzieć więc teraz chciałabym móc służyć radą i pomocą innym. Sądząc po wielu komentarzach czy mailach jakie dostaję udaje mi się to bardzo często i ogromną radość sprawia mi świadomość, że ktoś dzięki mnie zrobił coś w kuchni pierwszy raz w życiu a na dodatek jest zadowolony bo potrawa smakowała jemu samemu i całej rodzinie. Po to właśnie tutaj jestem.Wolisz białe śniadanie na słodko? Przygotuj
twarożek.z
owocami i
migdałami !
Twarożek z wiosennymi, chrupiącymi dodatkamiczas przygotowania: ok. 10 minutskładniki:ok. 300 g
twarogu,
sera białego - u mnie półtłusty3-5 łyżek gęstego
jogurtu naturalnego albo gęstej
śmietany1
szalotka albo 1-2
cebulki dymkikilka
rzodkiewekkawałek
ogórka świeżego
koperekcienki
szczypiorekdo smaku -
sól himalajska różowa, świeżo mielony
pieprz czarny
Jak zrobić pyszny
twarożek z nowalijkami?
Twaróg przełożyłam do miski i rozdrobniłam widelcem. Dodałam trochę
jogurtu i wymieszałam.Wszystkie warzywa i
zieleninę umyłam, osączyłam dokładnie.
Rzodkiewki,
cebulkę i
ogórka pokroiłam w drobną kostkę.
Ogórka nie obierałam ze skórki bo pod nią jest mnóstwo witamin a poza tym jest smaczna i chrupiąca.
Zieleninę posiekałam - dodałam mniej więcej po czubatej łyżce siekanego
koperku i
szczypiorku. Rozdrobnione składniki dodałam do
sera, wymieszałam. Doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem.Taki
twarożek jest dobry zarówno na śniadanie jak i jako przekąska w ciągu dnia. Można go zjeść jako samodzielne danie albo posmarować nim świeże
pieczywo, grzanki czy naleśniki. Proporcje poszczególnych dodatków to indywidualna sprawa i możne je zwiększyć lub zmniejszyć wedle własnego gustu. Ma być świeżo, chrupiąco i pysznie!Zamiast
szalotki można użyć
cebuli dymki albo
cebuli czerwonej czy cukrowejPodobnie przyprawionym
twarożkiem można nafaszerować roladki z
ogórka