Wykonanie
Na wielkanocny, rodzinny obiad w tym roku zaplanowałam pieczone uda
kurczaka, faszerowane
białą kiełbasą i
żurawiną. To danie na pewno trafi w gust moich domowników bo lubią pieczonego
kurczaka pod każdą postacią a ja przecież lubię przygotowywać to co im smakuje.Obmyślam jeszcze inne pozycje świątecznego menu i doglądam
rzeżuchy czy aby na pewno zdąży ładnie wyrosnąć.
Tegoroczne święta wielkanocne spędzimy w domu, w kameralnym gronie, ale jestem pewna, że to będzie jak zwykle wyjątkowe dni. Czas spokojny, wesoły, w serdecznej atmosferze. Mam nadzieję, że pogoda się poprawi i pozwoli nam, oprócz biesiadowania przy
stole, delektować się także piękną, wiosenną aurą. Już cieszę się na wspólny, rodzinny spacer wzdłuż Wisły albo po pobliskim parku. A po spacerze obiad przy odświętnie przybranym
stole, na którym znajdzie się oprócz dobrego jedzenia także jakiś śmieszny zajączek i kolorowe pisanki . W wazonie już
stoją bazie a dom wypełnia cudowny zapach wiosennych hiacyntów.Przede mną jeszcze ostatnie zakupy bo już prawie wszystko mam a
potem odpoczynek i świętowania. Warto zwolnić i zastanowić się jak cenny jest czas spędzany z najbliższymi. W dobie pośpiechu i pogoni za tym co często wcale nie jest nam bardzo potrzebne, warto łapać i przedłużać chwile, które możemy spędzić z rodziną i nacieszyć się nimi. W zwykłym, wypełnionym pracą tygodniu często nie mamy czasu nawet razem spokojnie usiąść przy
stole, ale w święta nadróbmy to jedząc razem śniadanie, obiad a może nawet kolację.Coca-Cola przypomina: #RazemSmakujeLepiej . Celebrując wspólne posiłki dajemy sobie coś więcej niż tylko czas - serwujemy najbliższym miłość i radość. Wówczas życie smakuje po stokroć lepiej!czas przygotowania: ok. 30 minut + ok. 60 minut pieczeniaskładniki:8
udek kurczaka zagrodowego6 niedużych kawałków
białej kiełbasy1
szalotka60 g
żurawiny suszonej50 g
nalewki żurawinowej1 łyżka
masła1 czubata łyżka
bułki tartejdo smaku -
sól,
tymianek suszony,
czosnek suszony mielony,
papryka mielona słodka,
pieprz biały mielony
SOS ŻURAWINOWY - 300 g
żurawiny mrożonej albo świeżej50 g
nalewki żurawinowej1 łyżka
cukru trzcinowego demerara
Uda
kurczaka, górne części dolnych ćwiartek, umyłam i dokładnie osuszyłam. Przy pomocy
ostrego noża usunęłam kości. Odcięłam wystające kawałki
mięsa tak żeby płat był mniej więcej równy i niezbyt gruby. Odcięte części zmieliłam. Płaty pozbawione kości i nadmiaru
mięsa oprószyłam z obu stron
solą,
papryką mieloną a od środka także niewielką ilością suszonego
czosnku i
tymianku. Z
białej kiełbasy zdjęłam osłonki i środek dokładnie wymieszałam. Zmoczonymi zimną
wodą rękami uformowałam kulki wielkości dużych
orzechów włoskich.
Szalotkę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam
masło, wrzuciłam
szalotkę i sparzoną, osączoną
żurawinę. Smażyłam razem kilka chwil a następnie wlałam
nalewkę i podpaliłam. Flambirowałam aż
alkohol wyparował i płomień zgasł. Trzeba to robić bardzo ostrożnie żeby się nie poparzyć i nie zniszczyć wyposażenia kuchni. Kiedy zawartość patelni nieco przestygła dodałam ją do zmielonego
mięsa kurczaka, wymieszałam. Doprawiłam odrobiną
soli i białego, mielonego
pieprzu.Każdy płat wytrybowanego uda posmarowałam od środka porcją zmielonego
mięsa z
żurawinami. Na środku ułożyłam gałkę
białej kiełbasy i całość delikatnie zwinęłam. Tak przygotowane uda ułożyłam na blasze skórą do góry a złączeniem brzegów do dołu. Pozostałe kulki z
białej kiełbasy też wrzuciłam na blachę. Piekłam ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. C co jakiś czas smarując wierzch wytopionym tłuszczem.
SOS ŻURAWINOWY - mrożoną
żurawinę wsypałam do rondelka. Dodałam
cukier i
nalewkę, dusiłam ok. 15 minut aż
owoce zaczęły się rozpadać. Na koniec do
żurawiny dolałam kilka łyżek sosu z pieczonych udek.Pieczone udka podałam z
sosem żurawinowym, pieczonymi
ziemniakami oraz
warzywami z wody.