Wykonanie
Surówkę z
kapusty pekińskiej lubią często nawet Ci, którzy taka ze zwykłej,
białej kapusty nie odpowiada. Pekinka jest delikatniejsza w smaku. Można ją łączyć z różnymi innymi warzywami czy
owocami za każdym razem robią sobie inna wersję. Do tego jest dzisiaj powszechnie dostępna.Zobacz przepis na łagodną surówkę z pekinki,
marchewki i
jabłka
Czy wiesz, że
kapusta pekińska pochodzi z Chin gdzie uprawia się ją od V wieku? Do Europy i Ameryki trafiła jednak dopiero w latach 20-stych XX w. a u nas zyskała popularność stosunkowo niedawno. W
kraju pochodzenia czyli w Chinach, ma nawet swój pomnik znajdujący się w
mieście Suzhou.
Kapusta pekińska zawiera sporo beta-karotenu chociaż jej kolor wcale tego nie sugeruje. Można ją jeść w surówkach, sałatkach, ale także gotować, smażyć czy zapiekać. Bardzo smaczne są gołąbki zawinięte w jej liście. Można z niej też przygotować
sałatkę zimową w słoikach .czas przygotowania : kilka minutskładniki:1/2 niezbyt dużej
kapusty pekińskiej1 nieduża
cebula czerwona1/2 strąka
papryki czerwonej2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżka słodkiego sosu
chili1/2-1 łyżeczka
octu ryżowego4-5 łyżek gęstego
jogurtu naturalnegodo smaku -
sól,
papryka słodka mielonaJak zrobić surówkę z pekinki,
papryki i cebuli?Wszystkie warzywa opłukałam i dokładnie osuszyłam.
Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki. Z
papryki usunęłam gniazdo nasienne, pokroiłam w cienkie paseczki.
Kapustę cienko poszatkowałam, wsypałam do miski.Dodałam
cebulę,
paprykę, posiekaną
natkę.
Jogurt połączyłam z sosem
chili,
octem ryżowym, doprawiłam nieco
solą i mocniej słodką, mieloną
papryką. Dodałam do pokrojonych warzyw i wymieszałam wszystko dokładnie.Surówka jest gotowa zaraz po przygotowaniu, ale może też postać pół godziny w lodówce żeby smaki lepiej się przeniknęły.