Wykonanie
Zobacz jak kolorowo i wesoło może być na talerzu - polecam przepis na bardzo letnią
sałatkę ze
szpinaku z
truskawkami i kwiatkami !

czas przygotowania: ok. 20 minut + czas marynowania
mięsaskładniki na 2 porcje:
KURCZAK - 2 niezbyt duże
filety z piersi kurczaka1 łyżka
oleju roślinnego1 łyżki
ostrego sosu
chilli1 łyżka
sosu worcesterdo smaku -
sól,
papryka mielona słodka,
papryka mielona wędzona ostra
SAŁATA - 3 garści
młodych liści
szpinaku2-3 kawałki marynowanej
papryki czerwonejgarść
kiełków słonecznika2-3 łyżki łuskanych
ziaren słonecznikadodatkowo - kilka łyżeczek pesto
koperkowego
Jak przygotować
kurczaka do sałatki?Filety umyłam i osuszyłam. Odcięłam ew. odstające części nadając kawałkom zgrabny kształt. Oprószyłam je ze wszystkich stron lekko
solą i
paprykami mielonymi. W misce wymieszałam
olej z sosem
chili i worcester. Do mieszanki włożyłam
mięso i obtoczyłam dokładnie. Przykryłam miskę folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na przynajmniej godzinę.Po tym czasie lekko obtarłam
mięso z marynaty i piekłam/smażyłam na suchej patelni. Powinna być rozgrzana, ale trzeba uważać.
Kurczak ma się obsmażać powoli żeby nie spalił się z wierzchu gdy środek będzie jeszcze surowy. Najpierw piekłam po kilka minut z każdej strony a następnie jeszcze przekręcałam i dopiekałam rumieniąc boki. Czas zależy od grubości wielkości filetów. Można je też po krótkim obsmażeniu na patelni wstawić na kilkanaście minut do gorącego piekarnika. Gotowe filety odłożyłam żeby przestygły, ale do sałatki użyłam jeszcze ciepłych.Jak przygotować
sałatkę ze
szpinaku z
kurczakiem i pesto?
Szpinak opłukałam i osączyłam.
Kiełki oczyściłam z łupinek.
Ziarno słonecznika wsypałam na suchą patelnię i lekko podprażyłam, tylko tyle żeby lekko się zezłociło.
Paprykę pokroiłam w kosteczkę.Porcje
szpinaku rozłożyłam na talerzach. Posypałam
kiełkami słonecznika i
papryką. Na zielonych liściach ułożyłam pokrojone w grube plasterki upieczone filety. Całość doprawiłam pesto
koperkowym i posypałam
ziarnem słonecznika.Pesto można nieco rozrzedzić dodatkowym
olejem żeby spływało z łyżki albo po prostu nałożyć punktowo.