ßßß Cookit - przepis na Sałatka ze szpinaku z grillowanym kurczakiem i pesto koperkowym

Sałatka ze szpinaku z grillowanym kurczakiem i pesto koperkowym

nazwa

Wykonanie

Zobacz jak kolorowo i wesoło może być na talerzu - polecam przepis na bardzo letnią sałatkę ze szpinaku z truskawkami i kwiatkami !
czas przygotowania: ok. 20 minut + czas marynowania mięsa
składniki na 2 porcje:
KURCZAK - 2 niezbyt duże filety z piersi kurczaka
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżki ostrego sosu chilli
1 łyżka sosu worcester
do smaku - sól, papryka mielona słodka, papryka mielona wędzona ostra
SAŁATA - 3 garści młodych liści szpinaku
2-3 kawałki marynowanej papryki czerwonej
garść kiełków słonecznika
2-3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
dodatkowo - kilka łyżeczek pesto koperkowego
Jak przygotować kurczaka do sałatki?
Filety umyłam i osuszyłam. Odcięłam ew. odstające części nadając kawałkom zgrabny kształt. Oprószyłam je ze wszystkich stron lekko solą i paprykami mielonymi. W misce wymieszałam olej z sosem chili i worcester. Do mieszanki włożyłam mięso i obtoczyłam dokładnie. Przykryłam miskę folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na przynajmniej godzinę.
Po tym czasie lekko obtarłam mięso z marynaty i piekłam/smażyłam na suchej patelni. Powinna być rozgrzana, ale trzeba uważać. Kurczak ma się obsmażać powoli żeby nie spalił się z wierzchu gdy środek będzie jeszcze surowy. Najpierw piekłam po kilka minut z każdej strony a następnie jeszcze przekręcałam i dopiekałam rumieniąc boki. Czas zależy od grubości wielkości filetów. Można je też po krótkim obsmażeniu na patelni wstawić na kilkanaście minut do gorącego piekarnika. Gotowe filety odłożyłam żeby przestygły, ale do sałatki użyłam jeszcze ciepłych.
Jak przygotować sałatkę ze szpinaku z kurczakiem i pesto?
Szpinak opłukałam i osączyłam. Kiełki oczyściłam z łupinek. Ziarno słonecznika wsypałam na suchą patelnię i lekko podprażyłam, tylko tyle żeby lekko się zezłociło. Paprykę pokroiłam w kosteczkę.
Porcje szpinaku rozłożyłam na talerzach. Posypałam kiełkami słonecznika i papryką. Na zielonych liściach ułożyłam pokrojone w grube plasterki upieczone filety. Całość doprawiłam pesto koperkowym i posypałam ziarnem słonecznika.
Pesto można nieco rozrzedzić dodatkowym olejem żeby spływało z łyżki albo po prostu nałożyć punktowo.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/02/saatka-ze-szpinaku-z-grillowanym.html