Lubicie zapiekanki ? Takie zapiekane kanapki z różnymi dodatkami ? Mam nadzieję, że tak bo chcę Wam dzisiaj pokazać te, które u nas są prawdziwym hitem. Dwa rodzaje sera, suszone pomidory i kiełbaski na chrupiącej bułce - po prostu wielka pycha !Można wykorzystać bułki nie pierwszej świeżości dzięki czemu nie zmarnują się. Z niezbyt świeżego chleba można też zrobić dużą, pyszną zapiekankęZapiekanki z serem, pomidorami i kiełbaskamiczas przygotowania : ok. 10 minut + ok. 15 minut pieczeniaskładniki na 4 porcje :2 bułki typu ciabatta albo bagietkiok. 250 g mozzarelli3-4 kiełbaski typu frankfurterkiPASTA - 200 g ricotty albo śmietankowego serka kanapkowego2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %3 łyżeczki przyprawysuszone pomidory z czosnkiem i bazylią1 czubata łyżeczka drobno posiekanej bazyliido smaku - sól, pieprz czarny mielonysposób przygotowania : serekricotta utarłam w misce z koncentratem, bazylią i przyprawąpomidorową. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.Bułki przekroiłam poziomo na pół. Posmarowałam dość obficie serową pastą. Obłożyłam cienko pokrojonymi plasterkami mozzarelli i kiełbasek. Ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C aż ser się rozpuścił a bułki i kiełbaski zrumieniły. Podałam zaraz po wyjęciu z pieca z dodatkiem domowego ketchupu .