Wykonanie
Kolejna szybka przekąska z
ciasta francuskiego. Uwielbiam takie rzeczy, wystarczy 10 minut pracy a radość z jedzenia ogromna! Owe bułeczki powstały wczoraj po pracy i tak szybko jak się zrobiły, tak szybko zostały zjedzone. Udało mi się uchować kilka do biura dla mojej wiernej Smakoszki:) A w lodówce czai się jeszcze jedna porcja ciasta,
pomidory i
mozzarella...hmmm chyba wiem co zjem na kolację:) Smacznego dnia!


Składniki:
ciasto francuskie (375 g)kilka łyżek
ricotty1/2 słoiczka (o poj. 280 g)
suszonych pomidorówok szklanki tartej
mozzarelligarść listków
bazyliiświeżo mielony
czarny pieprzPrzygotowanie:Nastawcie piekarnik na 190 stopni.Wyjmijcie ciasto z lodówki jak piekarnik będzie już rozgrzany, pamiętając, że
ciasto francuskie musi być bardzo dobrze schłodzone przed pieczeniem.Posmarujcie ciasto cienką warstwą
ricotty (zostawiając 1,5 cm nieposmarowanego brzegu z jednej strony), następnie równomiernie rozłóżcie posiekane z grubsza
pomidory i porwane listki
bazylii. Całość posypcie tartą
mozzarellą i
pieprzem po czym
zwińcie w rulon. Pokrójcie na ok 2 cm kawałki i ułóżcie na blasze nacięciem do góry. Posypcie z wierzchu tartą
mozzarellą i wstawcie do piekarnika. Pieczcie aż bułeczki urosną, zrumienią się a
ser na wierzchu ładnie się podpiecze.


