ßßß Cookit - przepis na Roladki z szynki z kominkami i sosem winno grzybowym

Roladki z szynki z kominkami i sosem winno grzybowym

nazwa

Wykonanie

Dawno nie robiłam roladek mięsnych a bardzo je lubimy. Tym razem farsz zrobiłam z zebranych na Orawie kominków - lejkowców dętych . Ich ciemny kolor i wyraźny smak dobrze harmonizuje z chudym mięsem. Całość dopełnił wyrazisty, kremowy sos . To było pyszne danie.
Wpis dołączam do wydarzenia na Facebooku - Farsz Niepodległości 2014
Roladki wieprzowe z lejkowcami dętymi
czas przygotowania : ok. 60-80 minut
składniki :
4 plastry chudej surowej szynki wieprzowej, po ok. 150 g każdy
1 średnia cebula
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
100 ml białego wytrawnego wina
ok. 300 ml bulionu mięsno jarzynowego albo z samych warzyw
50 ml słodkiej śmietanki
1-2 łyżeczki proszku grzybowego
do smaku - sól, pieprz mielony
sposób przygotowania : plastry mięsa rozbiłam na cienkie, duże płaty. Najlepiej przykryć każdy kawałek folią spożywczą żeby mięso nie pryskało i nie rozbijać od razu za mocno żeby nie podziurawić go. Oprószyłam z obu stron, delikatnie, solą oraz pieprzem.
FARSZ - grzyby zalałam niepełną szklanką wody i gotowałam jakieś 10 minut. Odcedziłam i posiekałam drobno a wodę z gotowania zachowałam. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, zeszkliłam cebulkę, dodałam grzyby i wodę z ich gotowania. Smażyłam aż płyn prawie całkiem odparował. Ostudziłam a następnie wymieszałam z bułką tartą i doprawiłam do smaku.
Na każdym płacie mięsa rozsmarowałam porcję grzybowego fatszu. Zwinęłam mięso w roladki i spięłam szpilkami do zrazów. Obtoczyłam w mącę, otrzepałam nadmiar. Na rondlu rozgrzałam po łyżce oleju i masła, obsmażyłam roladki ze wszystkich stron na lekko rumiany kolor. Wlałam wino a po chwili bulion. Dusiłam ok. 45 minut. Na koniec dodałam proszek grzybowy a po kilku minutach także śmietankę. Doprawiłam sos do smaku. Gdyby był zbyt rzadki można odparować gotując go bez przykrycia na mocniejszych ogniu albo dodać 1 łyżeczkę mąki roztrzepanej w 4-5 łyżkach zimnej wody i jeszcze chwilę pogotować aż zgęstnieje.
Roladki podałam z makaronem i sałatką z ogórków kiszonych
W akcji "Farsz Niepodległości 2014" udział wzięli :
Laura z bloga Cafe Babilon
Kasia z bloga Baby do garów
Dziękuję wszystkim za wspólną zabawę :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/11/roladki-z-szynki-z-kominkami-i-sosem.html