Wykonanie
Dawno nie robiłam roladek
mięsnych a bardzo je lubimy. Tym razem farsz zrobiłam z zebranych na Orawie kominków - lejkowców dętych . Ich ciemny kolor i wyraźny smak dobrze harmonizuje z chudym
mięsem. Całość dopełnił wyrazisty, kremowy sos . To było pyszne danie.Wpis dołączam do wydarzenia na Facebooku - Farsz Niepodległości 2014

Roladki wieprzowe z lejkowcami dętymiczas przygotowania : ok. 60-80 minutskładniki :4 plastry chudej
surowej szynki wieprzowej, po ok. 150 g każdy1 średnia
cebula2 łyżki
bułki tartej4 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
oleju1 łyżka
masła100 ml białego
wytrawnego winaok. 300 ml
bulionu mięsno jarzynowego albo z samych warzyw50 ml słodkiej
śmietanki1-2 łyżeczki proszku
grzybowegodo smaku -
sól,
pieprz mielony

sposób przygotowania : plastry
mięsa rozbiłam na cienkie, duże płaty. Najlepiej przykryć każdy kawałek folią spożywczą żeby
mięso nie pryskało i nie rozbijać od razu za mocno żeby nie podziurawić go. Oprószyłam z obu stron, delikatnie,
solą oraz
pieprzem.FARSZ -
grzyby zalałam niepełną szklanką
wody i gotowałam jakieś 10 minut. Odcedziłam i posiekałam drobno a
wodę z gotowania zachowałam.
Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę
oleju, zeszkliłam
cebulkę, dodałam
grzyby i
wodę z ich gotowania. Smażyłam aż płyn prawie całkiem odparował. Ostudziłam a następnie wymieszałam z
bułką tartą i doprawiłam do smaku.Na każdym płacie
mięsa rozsmarowałam porcję
grzybowego fatszu. Zwinęłam
mięso w roladki i spięłam
szpilkami do zrazów. Obtoczyłam w
mącę, otrzepałam nadmiar. Na rondlu rozgrzałam po łyżce
oleju i
masła, obsmażyłam roladki ze wszystkich stron na lekko rumiany kolor. Wlałam
wino a po chwili
bulion. Dusiłam ok. 45 minut. Na koniec dodałam proszek
grzybowy a po kilku minutach także
śmietankę. Doprawiłam sos do smaku. Gdyby był zbyt rzadki można odparować gotując go bez przykrycia na mocniejszych ogniu albo dodać 1 łyżeczkę
mąki roztrzepanej w 4-5 łyżkach zimnej
wody i jeszcze chwilę pogotować aż zgęstnieje.Roladki podałam z
makaronem i
sałatką z
ogórków kiszonychW akcji "Farsz Niepodległości 2014" udział wzięli :Laura z bloga Cafe Babilon
Kasia z bloga Baby do garówDziękuję wszystkim za wspólną zabawę :)