ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka pomarańczowe. Konfitura z gorzkich pomarańczy i biała czekolada

Ciasteczka pomarańczowe. Konfitura z gorzkich pomarańczy i biała czekolada

nazwa

Wykonanie

Te pachnące, kruche ciasteczka zadowolą każdego łasucha. Pomarańcze i masło sprawiają, że już podczas pieczenia w domu pięknie pachnie a później smak jest wyśmienity. Słodko gorzka konfitura jaką są przełożone dodaje im charakteru i sprawia, że są jeszcze lepsze. Koniecznie powinniście też je upiec !
Konfiturę z gorzkich pomarańczy kupiłam w sklepie z sycylijskimi specjałami Prodotti Tipici Siciliani . Koniecznie tam zajrzyjcie bo mają mnóstwo pyszności prosto z Sycylii.
Ciasteczka pomarańczowe z białą czekoladą i konfiturą z gorzkich pomarańczy
czas przygotowania : 30 min. + czas chłodzenia ciasta i ciastek + czas pieczenia
składniki :
CIASTECZKA - 150 g masła albo margaryny
75 g drobnego cukru
1 średnie jajko
skórka otarta z jednej pomarańczy
ok. 310 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
100 g białej czekolady
2 łyżki śmietanki 30 %
LUKIER - 3-4 szkl. cukru pudru
sok z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
do dekoracji - czekolada gorzka albo/i biała
do wyłożenia blachy - papier do pieczenia Paclan
sposób przygotowania : czekoladę połamałam na kawałki, przełożyłam do miseczki, dolałam śmietankę i rozpuściłam w tzw. kąpieli wodnej.
Miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam jajko oraz skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy i ucierałam jeszcze chwilę. Dolałam przestudzoną czekoladę oraz ekstrakt pomarańczowy, zmiksowałam. Partiami dosypałam mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Zagniotłam miękkie, plastyczne ciasto. Uformowane w dysk zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na ok. godzinę.
Ciasto podzieliłam na 4 części, każdą rozwałkowywałam na placem grubości 2-3 mm. Foremkami wykroiłam ciasteczka i układałam je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia Paclan. Wykroiłam parzystą ilość - połowę okrągłych i połowę w kształcie gwiazdek z dziurką w środku. Piekłam 10-12 min. w temp. 180 st. C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu ostudziłam.
Nałożyłam po niewielkiej ilości konfitury na połowę ciasteczek - u mnie to były te okrągłe. Ciasteczka gwiazdeczki posmarowałam lukrem, posypałam wiórkami czekolady i przykryłam nimi ciastka z konfiturą.
Lukier utarłam po prostu cukier z sokiem pomarańczowym i ekstraktem - powinien być niezbyt gęsty i nakładałam go cienką warstwą na ciasteczka.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/11/ciasteczka-pomaranczowe-konfitura-z.html