Wykonanie
Po dłuższej, niezaplanowanej przerwie wracam do kuchni. Na dobry początek w nowym roku – pyszne ciasto
czekoladowo-
pomarańczowe, które przygotujesz bez wysiłku w parę chwil po powrocie z pracy. Idealne na leniwy wieczór przed telewizorem.

Składniki125g
masła100g
gorzkiej czekolady300g dobrego
dżemu pomarańczowego150g
cukruSzczypta
soli2
jajka150g
mąki pszennejŁyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni, tortownicę (22cm) wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj
masłem i wysyp
mąką.W małym rondelku roztop
masło, dodaj połamaną na kawałki
czekoladę i mieszaj, aż
masło i
czekolada gładko się rozpłyną.Przelej
masło z
czekoladą do miski, dodaj
dżem,
cukier,
sól i
jajka, wymieszaj.Gdy masa będzie jednolita, dodawaj po łyżce
mąki i starannie ucieraj – możesz zrobić to mikserem.Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz około 50 minut – do suchego patyczka.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Jak być domową boginią N.LawsonZobacz także:Absolutnie
czekoladowe ciasteczkaŚniadaniowy chlebek
bananowo-
czekoladowy