ßßß
Składniki125g masła100g gorzkiej czekolady300g dobrego dżemu pomarańczowego150g cukruSzczypta soli2 jajka150g mąki pszennejŁyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni, tortownicę (22cm) wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp mąką.W małym rondelku roztop masło, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż masło i czekolada gładko się rozpłyną.Przelej masło z czekoladą do miski, dodaj dżem, cukier, sól i jajka, wymieszaj.Gdy masa będzie jednolita, dodawaj po łyżce mąki i starannie ucieraj – możesz zrobić to mikserem.Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz około 50 minut – do suchego patyczka.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Jak być domową boginią N.LawsonZobacz także:Absolutnie czekoladowe ciasteczkaŚniadaniowy chlebek bananowo-czekoladowy