Wykonanie
Te łaciate
ciasteczka smakują najlepiej chwilę po wyjęciu z piekarnika, są wilgotne i delikatnie ciągnące. Dzięki użyciu
gorzkiej czekolady nie są też zbyt słodkie.Do
ciastek potrzebujesz:- 60g
masła- 100g
czekolady gorzkiej- 100g
czekolady mlecznej- 100g
cukru- 2
jajek- 195g
mąki pszennej- szczypty
soli- kilku kropel
aromatu waniliowegoDo dekoracji:-
cukru pudru do obtoczenia
ciastekCzekoladę i
masło roztop w kąpieli
wodnej i odstaw do ostygnięcia.
Jajka ubij z
cukrem aż uzyskasz bladą, jednolitą masę, powinno to zająć kilka minut. Dodaj ostudzoną
czekoladę i wymiksuj, następnie wsyp pozostałe składniki i mieszaj aż wszystko się połączy. Ciasto powinno być bardzo gęste. Przykryj miskę i wstaw ją do lodówki na kilka godzin, by z ciasta dało się uformować kulki o średnicy około 4-5 cm.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C, bez termoobiegu. kuleczki obtocz w cukrze pudrze. Najlepiej wysypać
cukrem dno płytkiego naczynia, umieścić w nim kuleczki i potrząsać naczyniem aż kulki zrobią się białe. Kolejnym krokiem jest umieszczenie
ciastek na papierze do pieczenia w dość dużych odstępach - około 5-7 cm.
Ciasteczka piecz około 10 minut, w tym czasie rozrosną się tworząc łaciaty wzorek.
Ciastka powinny być miękkie, jedynie ich brzeg musi być śztywny, w innym razie nie będą wilgotne. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je na blasze do ostygnięcia.Smacznego!!!