ßßß
Te łaciate ciasteczka smakują najlepiej chwilę po wyjęciu z piekarnika, są wilgotne i delikatnie ciągnące. Dzięki użyciu gorzkiej czekolady nie są też zbyt słodkie.Do ciastek potrzebujesz:- 60g masła- 100g czekolady gorzkiej
- 100g czekolady mlecznej- 100g cukru- 2 jajek- 195g mąki pszennej- szczypty soli- kilku kropel aromatu waniliowegoDo dekoracji:- cukru pudru do obtoczenia ciastek
Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia. Jajka ubij z cukrem aż uzyskasz bladą, jednolitą masę, powinno to zająć kilka minut. Dodaj ostudzoną czekoladę i wymiksuj, następnie wsyp pozostałe składniki i mieszaj aż wszystko się połączy. Ciasto powinno być bardzo gęste. Przykryj miskę i wstaw ją do lodówki na kilka godzin, by z ciasta dało się uformować kulki o średnicy około 4-5 cm.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C, bez termoobiegu. kuleczki obtocz w cukrze pudrze. Najlepiej wysypać cukrem dno płytkiego naczynia, umieścić w nim kuleczki i potrząsać naczyniem aż kulki zrobią się białe. Kolejnym krokiem jest umieszczenie ciastek na papierze do pieczenia w dość dużych odstępach - około 5-7 cm.Ciasteczka piecz około 10 minut, w tym czasie rozrosną się tworząc łaciaty wzorek. Ciastka powinny być miękkie, jedynie ich brzeg musi być śztywny, w innym razie nie będą wilgotne. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je na blasze do ostygnięcia.Smacznego!!!