ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczne ciasto z matcha i warsztaty Kuchni+

Błyskawiczne ciasto z matcha i warsztaty Kuchni+

nazwa

Wykonanie

To ciasto robi się bardzo szybko a smakuje po prostu nieziemsko ! Cudownie zielone, lekko wilgotne, mięciutkie i pachnące. Ja jestem nim zachwycona a i Żarłoczek od pierwszego kęsa mocno je pokochał.
Przepis podała Alicja Than na warsztatach kulinarnych dla blogerów jakie odbyły się w minioną sobotę w ramach 6 edycji Food Film Fest Kuchni+. Spotkanie dotyczyło 5tego smaku czyli umami. Gotowaliśmy dania, w których jest mocno wyczuwalny dodając składniki zawierające go najwięcej. Powiem szczerze, że nie wiem jak się ma do tego to ciasto bo zagadałam się ze znajomymi i chyba opowieść o tym przegapiłam. Poza ciastem przyrządzaliśmy jeszcze sałatkę warzywną tsukemono z wodorostami konbu, doradę smażoną z konbu i salsą pomidorową a także szybki bulion z konbu, suszoną i świeżą rybą oraz grzybami shitake. Wszystko było proste a zarazem pyszne. Wodorosty to trochę nie moja bajka, ale z ciastem nie wytrzymałam i zrobiłam sobie w domu następnego dnia
Na zdjęciach pod przepisem możecie zobaczyć migawki z warsztatów.
czas przygotowania : 10 minut + 20-30 minut pieczenia
składniki :
200 g białej czekolady
200 g masła
4 jajka
150 g zwykłego cukru
15-20 g zielonej herbaty matcha + 1mała łyżeczka
100 g mąki pszennej luksusowej Lubella
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 łyżeczek cukru pudru
Zobacz przepisy na inne wypieki z herbatą matcha :
Sernik z matcha
Drożdżówkę z matcha
Jabłecznik z matcha
sposób przygotowania : włączyłam piekarnik nastawiając go na 180 st. C, grzanie góra/dół. Do rondelka włożyłam masło i roztopiłam je, ale pilnowałam żeby się nie zagotowało. Naczynie z płynnym tłuszczem zdjęłam z ognia i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Mieszałam kilka chwil aż się rozpuściła.
Do miski wsypałam przesiewając mąkę, sól, proszek do pieczenia i herbatę matcha (1 łyżeczkę matcha odłożyłam do dekoracji). Wymieszałam. Jajka wybiłam do miseczki i lekko roztrzepałam widelcem. Do składników sypkich wlałam najpierw jajka i zaczęłam mieszać rózgą. Kiedy składniki zaczęły się łączyć powoli dolewałam masło z czekoladą - cały czas mieszając, ale tylko do połączenia się wszystkiego w lejącą, jednolitą, zieloną masę.
Tak naszykowane ciasto przelałam do foremki o wymiarach 27x17 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam 25 minut. Po upieczeniu oprószyłam cukrem pudrem i odłożoną wcześniej herbatą.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/11/byskawiczne-ciasto-z-matcha-i-warsztaty.html