Wykonanie
Kiedy Paszczak z bloga Paszczak gotuje rozpoczął akcję Kuchnia japońska postanowiłam wprowadzić w swoją kuchnię odrobinę orientu. Znów. Ale do tej
pory królowała na niej głównie chińszczyzna i kuchnia indyjska. Japonia kojarzyła mi się z sushi i zupami miso. No i małymi porcjami, bo tak relacjonowali swój pobyt w tym
kraju moi Teściowie. Zresztą od nich na imieninki dostałam cudne oryginalne kimono z Japonii (takie skromne, ale cuuudneee), więc jak tu nie zgłębić kuchni? Zwłaszcza, że część specjałów próbowałam u Teściów i bardzo mi smakowały. I okazuje się, że Japończycy mają tak różnorodną kuchnię, że naprawdę warto troszeczkę poszperać, by zjeść pyszny, szybki (oni nie mają czasu na gotowanie ;) ) obiad i deser :) Okazją do Obiadu Japońskiego, była wizyta Dziadków na Imieniny Synka. A prezentację zaczynam od deseru ;)Ciasto - aromatyczne, dziecinnie proste do wykonania (pomagał Synuś) i pyszne. Wprawdzie wychodzi go malutko - na tyle, że już pół znikło do przedpołudniowej, a drugie do poobiedniej
kawy. Ja je jedynie urozmaiciłam od siebie 2 łyżkami
mleka, gdyż chyba zbyt mocno mieszałam i
jajka zaczęły siadać i jakoś takie twarde mi wyszło. Ale może takie miało być. No nie wiem. W każdym razie ciastu
mleko nie zaszkodziło. Zielona
herbata dodała mu zdecydowanie orientu, a smak był tak wyborny, że Mój Smyk wciął 5 kawałków swojego imieninowego ciacha. Na pewno zagości ono jeszcze na moim
stole.Przepis dołączam także do Akcji Ciasta Świata i Lubie
Herbatę . Pochodzi on z bloga kuchnia japońska .
A z okazji Dnia Kobiet wszystkim Kobietkom Małym i Dużym życzę samych radości i smakowitości. No i poczucia bycia spełnioną Kobietą nie tylko od święta :)Składniki :
2 duże
jajka30 dag
mąki - ja dałam tortowej15 dag
cukru - polecam dodać
cukru pudru, inaczej bardzo długo czeka się na utarcie go z
masłem10 dag
masła1 łyżka sproszkowanej zielonej
herbaty(matcha *) - ja miałam yerba mate lemon z
trawą cytrynową - utarłam ją w moździeżu i przesiałam do
mąki - resztki trawy zostały na sitku, a aromat trawy wszedł w ciasto :)1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaopcjonalnie 2 łyżki
mlekaMasło ucieramy z
cukrem. J
ajka ubijamy (ja ubiłam na sztywno) i stopniowo dodajemy do
masła z
cukrem dobrze mieszając (nie przesadzajmy z kręceniem - siądą nam
jajka i ciasta wyjdzie mało). Mą kę przesiewamy, mieszamy z
proszkiem do pieczenia i matcha ((
herbatą zieloną )- dodajemy jaj,
masła i
cukru. Ja zrobiłam odwrotnie przez przeoczenie - też wyszło;) . C iasto wylewamy (to mocno przesadne określenie - przekładamy łyżką i wyrównujemy
łopatką będzie brzmiało dużo bardziej prawdziwie ;) ) do natłuszczonej blachy (ja wyłożyłam papierem do pieczenia) i pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.Smaczności :)* Matcha - ekskluzywna
herbata japońska używana w japońskiej ceremonii parzenia
herbaty Chanoyu. Ta niezwykła
herbata ma postać zielonego pudru, pochodzi z wysokogatunkowej
herbaty Gyokuro .