Wykonanie
Tak je nazwałam, bo są zielone. Połączenie
białej czekolady i
pistacji, to jeden z moich ulubionych smaków, a do tego jeszcze zielona
herbata Matcha. Najlepszy przepis na brownie jaki jest w moim repertuarze! Ciasto, wobec którego nie można przejść obojętnie:)

Składniki:4
jajka320 gr
cukru br ą zowego100 gr
białej czekolady180 gr
masła12 5 gr m ą kitrochę ekstraktu
wanilii1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżeczki zielonej
herbaty matcha200 gr
pistacjiPrzygotowanie:
Masło rozpuszczamy w gorącej kąpieli
wodnej.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka. Rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.

Przesiewamy
mąkę i
proszek do pieczenia. Za pomocą blendera m iksujemy 80 gr
pistacji na
mąkę .

W misce na parze ubijamy
jajka z
cukrem na puszysty krem. Świetnie rozpuszczają się kryształki
cukru, dzięki temu nie są wyczuwalne w smaku.

Dodajemy parę kropli ekstraktu z
wanilii i rozpuszczoną
czekoladę mieszając cały czas. Powoli dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia cały czas mieszając.

Wlewamy powoli roztopione
masło. Następnie dodajemy zieloną
herbatę. Mieszamy wszystkie składniki.

Dodajemy zmiksowane
pistacje i mieszamy lekko
łopatk ą .

Na samym końcu dodajemy resztę
pistacji. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

W lewamy masę do formy.

Pieczemy 20-25 minut w temperaturze na funkcji góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Ostatnie 3 minuty na wyższej
szynie w piekarniku na funkcji górnej.Greenies doskonale smakuje gdy jest jeszcze ciepłe. Doskonałe też jest serwowane w temperaturze pokojowej, czy konsumowane na drugi dzień.