ßßß
Składniki:4 jajka320 gr cukru br ą zowego100 gr białej czekolady180 gr masła12 5 gr m ą kitrochę ekstraktu wanilii1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżeczki zielonej herbaty matcha200 gr pistacjiPrzygotowanie:Masło rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Za pomocą blendera m iksujemy 80 gr pistacji na mąkę .
W misce na parze ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem. Świetnie rozpuszczają się kryształki cukru, dzięki temu nie są wyczuwalne w smaku.
Dodajemy parę kropli ekstraktu z wanilii i rozpuszczoną czekoladę mieszając cały czas. Powoli dodajemy mąkę i proszek do pieczenia cały czas mieszając.
Wlewamy powoli roztopione masło. Następnie dodajemy zieloną herbatę. Mieszamy wszystkie składniki.
Dodajemy zmiksowane pistacje i mieszamy lekko łopatk ą .
Na samym końcu dodajemy resztę pistacji. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
W lewamy masę do formy.
Pieczemy 20-25 minut w temperaturze na funkcji góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Ostatnie 3 minuty na wyższej szynie w piekarniku na funkcji górnej.Greenies doskonale smakuje gdy jest jeszcze ciepłe. Doskonałe też jest serwowane w temperaturze pokojowej, czy konsumowane na drugi dzień.