ßßß Cookit - przepis na Szybki obiad. Potrawka z piersi kurczaka z warzywami w sosie maślanym

Szybki obiad. Potrawka z piersi kurczaka z warzywami w sosie maślanym

nazwa

Wykonanie

Chyba każdy z nas ma przynajmniej czasami problem co szybko przygotować na obiad . Przychodzimy zmęczeni do domu a rodzina już domaga się posiłku. Dzisiaj danie, które można przygotować w 15-20 minut, do tego smaczne i nieskomplikowane.
Szybko można też przygotować np. makaron z łososiem albo kąski kurczaka z warzywami i jogurtem
czas przygotowania : ok. 20 minut
składniki na 4 porcje :
2 duże filety z piersi kurczaka
1 duża marchewka
kawałek selera korzeniowego
3 łodygi selera naciowego z listkami
30 g masła
30 g mąki pszennej
ok. 550 ml rosołu drobiowego - domowego, ale może być też bulionetka do kurczaka duszonego rozpuszczona w wodzie
do smaku - pieprz mielony kolorowy
300-400 g ryżu długoziarnistego, ugotowanego na sypko
sposób przygotowania : mięso umyłam i dobrze osuszyłam. Ostrym nożem pokroiłam ukośnie w plastry grubości ok. 0,5 cm. Warzywa oczyściłam i obrałam. Wszystkie pokroiłam na kawałki - w dość grube słupki. Liście selera odłożyłam.
W rondlu rozgrzałam masło i dodałam mąkę. Smażyłam kilka chwil mieszając rózgą aż składniki dobrze się połączyły. Wlałam zimny bulion i cały czas mieszając doprowadziłam do wrzenia, gotowałam 3-4 minuty. Trzeba mieszać bardzo starannie żeby sos nie miał grudek. Do gotującego się na malutkim ogniu sosu włożyłam kawałki kurczaka, gotowałam może ze 2-3 minuty. Dodałam warzywa, dusiłam razem jeszcze może 3 minuty po czym wyłączyłam gaz po rondlem i zostawiłam danie w spokoju na kilka minut żeby doszło. Ważne, żeby nie rozgotować warzyw - powinny pozostać jędrne. Na sam koniec dodałam nieco mielonego pieprzu dla zaostrzenia smaku, soli już nie bo bulion miałam solony.
Podałam z ryżem na sypko posypując posiekanymi listkami selera. Ryż nastawiamy zanim zabierzemy się za mięso więc będzie gotowy na czas.
Takie danie prezentował chef Marco Pierre White na pokazie dla marki Knorr. Użył bulionetki do kurczaka duszonego, rozpuszczonej w wodzie. Ja wykorzystałam domowy bulion bo staram się mrozić na zapas, ale do bulionetek właściwie nic nie mam zastrzeżeń. Skład mnie nie odstrasza a i smak jest dobry - na pewno lepszy niż kostek rosołowych. Nikogo nie namawiam do ich używania jednak jest to dobry pomysł kiedy nie mamy bulionu i nie widzę w ich sporadycznym stosowaniu nic złego.
Powiem Wam jeszcze, że spotkanie tak wybitnego szefa i obserwowanie go przy podczas gotowania to duże przeżycie. Marco jest niezwykle sympatyczny i miły. Klasa ogromna i według mnie niczego mu nie ujmuje reklamowanie danej marki. Jak sam powtarza różnie bywa w domu, nie zawsze mamy pod ręką gotowy bulion więc nie dajmy się zwariować i ja się z tym zgadzam. Jeśli ktoś chce wyrazić swoje święte oburzenie pod tym wpisem to niech próbuje - mnie to nie rusza :D
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/10/szybki-obiad-potrawka-z-piersi-kurczaka.html