Wykonanie
Dzisiaj będzie zwijać. Zwiniemy pyszne rogaliki nadziewane powidłami . Są kruche, same w sobie niezbyt słodkie a zamiast
jajek do ciasta wykorzystamy
dynię. Będzie takie małe przemytnictwo warzywa, do którego Żarłoczek nie pała miłością. A w rogalikach zjadł i nawet się nie zorientował więc jest dobrze.
Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Można ją marynować w occie , zapiec z
boczkiem albo ugotować zupę. Uwielbiam zapiekankę z dyni piżmowej z
kuskusem i
mięsem a
dżem dyniowy co roku ląduje z mojej spiżarce.Do zrobienia rogalików zainspirowała mnie Pincake z Trochę innej
cukierni czyli bardzo ciekawego, najbardziej rozkwiaszczonego bloga w
sieci.

czas przygotowania : ok. 20 minut + ok. 15-20 minut pieczeniaskładniki :250 g startej, surowej dyni - u mnie piżmowa250 g
masła albo
margarynyok. 420 g
mąki pszennej, luksusowej50 g
cukru pudru1/3 łyżeczki
soli1 słoik
powideł śliwkowych poj. 0,3 ldo posypania -
cukier puderew.
lukier - 3/4 szkl.
cukru pudru i trochę
soku cytrynowegoew. posiekane dowolne
orzechy, u mnie włoskie


sposób przygotowania :
dynię obrałam ze skórki i starłam na tarce jarzynowej o najmniejszych oczkach.Do miski przesiałam
mąkę z
solą i
cukrem pudrem. Dodałam pokrojone na małe kawałki zimne
masło. Rozcierałam rękami aż powstał tak jakby mokry piasek, bez widocznych kawałków tłuszczu. Dodałam
dynię i zagniotłam miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli
dynia będzie bardzo mokra to można dosypać nieco więcej
mąki, ale nie za dużo.Ciasto podzieliłam na kilka części. Każdą rozwałkowywałam na placek średnicy ok. 23 cm - żeby było równo przycinam brzegi przykładając pokrywkę od garnka. Krążki podzieliłam na 8 części. Przy brzegu każdego trójkąta nałożyłam po 1/2 łyżeczki powideł i zwinęłam w rogalik.Rogaliki układałam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekłam ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 210 st. C, grzanie góra/dół. Po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem albo posmarować lukrem utartym z
cukru pudru i
soku cytrynowego a także posypać kruszonymi
orzechami. Ponieważ moi panowie lubią bardziej słodkie słodkości więc wersja z lukrem bardziej im odpowiada.Z tej ilości składników wyszło mi ok. 50 małych rogalików. Jeśli użyjecie dyni o bardziej intensywnym kolorze miąższu to rogaliki będą miały bardziej
pomarańczowy kolor.Koniecznie spróbuj jak smakuje
kisiel dyniowo pomarańczowy !
