ßßß Cookit - przepis na Jesienne rogaliki dyniowe z powidłami i orzechami

Jesienne rogaliki dyniowe z powidłami i orzechami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj będzie zwijać. Zwiniemy pyszne rogaliki nadziewane powidłami . Są kruche, same w sobie niezbyt słodkie a zamiast jajek do ciasta wykorzystamy dynię. Będzie takie małe przemytnictwo warzywa, do którego Żarłoczek nie pała miłością. A w rogalikach zjadł i nawet się nie zorientował więc jest dobrze.
Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Można ją marynować w occie , zapiec z boczkiem albo ugotować zupę. Uwielbiam zapiekankę z dyni piżmowej z kuskusem i mięsem a dżem dyniowy co roku ląduje z mojej spiżarce.
Do zrobienia rogalików zainspirowała mnie Pincake z Trochę innej cukierni czyli bardzo ciekawego, najbardziej rozkwiaszczonego bloga w sieci.
czas przygotowania : ok. 20 minut + ok. 15-20 minut pieczenia
składniki :
250 g startej, surowej dyni - u mnie piżmowa
250 g masła albo margaryny
ok. 420 g mąki pszennej, luksusowej
50 g cukru pudru
1/3 łyżeczki soli
1 słoik powideł śliwkowych poj. 0,3 l
do posypania - cukier puder
ew. lukier - 3/4 szkl. cukru pudru i trochę soku cytrynowego
ew. posiekane dowolne orzechy, u mnie włoskie
sposób przygotowania : dynię obrałam ze skórki i starłam na tarce jarzynowej o najmniejszych oczkach.
Do miski przesiałam mąkę z solą i cukrem pudrem. Dodałam pokrojone na małe kawałki zimne masło. Rozcierałam rękami aż powstał tak jakby mokry piasek, bez widocznych kawałków tłuszczu. Dodałam dynię i zagniotłam miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli dynia będzie bardzo mokra to można dosypać nieco więcej mąki, ale nie za dużo.
Ciasto podzieliłam na kilka części. Każdą rozwałkowywałam na placek średnicy ok. 23 cm - żeby było równo przycinam brzegi przykładając pokrywkę od garnka. Krążki podzieliłam na 8 części. Przy brzegu każdego trójkąta nałożyłam po 1/2 łyżeczki powideł i zwinęłam w rogalik.
Rogaliki układałam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekłam ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 210 st. C, grzanie góra/dół. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem albo posmarować lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego a także posypać kruszonymi orzechami. Ponieważ moi panowie lubią bardziej słodkie słodkości więc wersja z lukrem bardziej im odpowiada.
Z tej ilości składników wyszło mi ok. 50 małych rogalików. Jeśli użyjecie dyni o bardziej intensywnym kolorze miąższu to rogaliki będą miały bardziej pomarańczowy kolor.
Koniecznie spróbuj jak smakuje kisiel dyniowo pomarańczowy !
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/10/jesien-ciastka-rogaliki-dyniowe-z.html