Wykonanie
Dynia w ogródku obrodziła, więc teraz trzeba coś zrobić oprócz zupy:) Tym razem postawiłam na muffinki
dyniowe.
Składniki:400 g
mąki pszennej500 g gotowanej dyni130 g
masła200 g drobnego
cukru5 dużych jaj2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDynię obieramy, wydrążamy miąższ i wyciągamy pestki. Kroimy na kawałki i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż
dynia zmięknie, można podlać kilkoma łyżkami
wody. Miękką
dynię miksujemy (blendujemy) na gładką masę.
Masło i
cukier dodajemy do garnuszka z
dynią i podgrzewamy lekko do rozpuszczenia się składników. Studzimy.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Oddzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka łączymy z
mąką i ostudzoną masą
dyniową. Mieszamy delikatnie mikserem do połączenia się składników.W osobnej misce ubijamy
białka na sztywną pianę. Dodajemy pianę do ciasta i mieszamy lekko szpatułką do połączenia składników. Masę przekładamy do formy na muf
finki i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.Świetnie smakują z lukrem wykonanym z
cukru pudru i
soku z cytryny lub
pomarańcza.