ßßß
Składniki:400 g mąki pszennej500 g gotowanej dyni130 g masła200 g drobnego cukru5 dużych jaj2 łyżeczki proszku do pieczeniaDynię obieramy, wydrążamy miąższ i wyciągamy pestki. Kroimy na kawałki i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż dynia zmięknie, można podlać kilkoma łyżkami wody. Miękką dynię miksujemy (blendujemy) na gładką masę.Masło i cukier dodajemy do garnuszka z dynią i podgrzewamy lekko do rozpuszczenia się składników. Studzimy.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka łączymy z mąką i ostudzoną masą dyniową. Mieszamy delikatnie mikserem do połączenia się składników.W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy pianę do ciasta i mieszamy lekko szpatułką do połączenia składników. Masę przekładamy do formy na muf finki i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.Świetnie smakują z lukrem wykonanym z cukru pudru i soku z cytryny lub pomarańcza.