Wykonanie
Moją spiżarka jest mała i niestety,
mieści się w niej dużo mniej
przetworów niż bym chciała. Ale jakoś musi to nam wystarczyć i nawet nie świeci pustkami kiedy przychodzi wiosna.Przygotowuję w ciągu całego roku różne rzeczy żeby ją zapełnić - kilka różnych
dżemów,
konfitury,
galaretki i powidła . Kiszę
ogórki i
kalafiora . Robię domowy
ketchup, chutneje i zamykam w słoiki
pomidory na sos czy zupę. Znajdziecie też jakieś sałatki warzywne, pikle no i oczywiście
grzyby - różne gatunki w różnych odsłonach. Po przynajmniej kilka słoiczków z rodzaju tych letnich i jesiennych skarbów żeby zimą było po co sięgnąć.Ponieważ w tym roku jest dużo
truskawek to już zaczęłam chować je do słoików. Zimą będziemy się cieszyć ich
słodyczą.

czas przygotowania : ok. 80 minutskładniki :ok. 1 kg świeżego
ananasa - waga po obraniu i wycięciu twardego rdzeniaok. 1,25 świeżych
truskaweksok z jednej dużej
cytryny700 g zwykłego
cukru2 op. żelfixu 3:1 , po 40 g każdy2 duże garści liści
bazylii
sposób przygotowania :
ananasa dobrze oczyściłam, umyłam, obrałam, usunęłam twardy rdzeń a miąższ pokroiłam w kostkę mniej więcej 1:1 cm. Przełożyłam do garnka, zasypałam
cukrem i odstawiłam na pół godziny.
Bazylię opłukałam i osuszyłam.
Truskawki opłukałam i dobrze osączyłam. Usunęłam szypułki a
owoce pokroiłam na ćwiartki. W misce wymieszałam żelfixem.Kiedy
ananas puścił sok postawiłam garnek na kuchence i zaczęłam powoli podgrzewać. Od momentu zagotowania smażyłam powoli ok. 30 minut aż kawałki zrobiły się szkliste. Wtedy dodałam
truskawki i
sok z cytryny. Smażyłam cały czas mieszając przez 3-5 minut. Zestawiłam z ognia i dosypałam pokrojoną w paski
bazylię. Mieszałam przez chwilę aż zanikła piana jaka wytworzyłam się na powierzchni
dżemu podczas smażenia.Gorący
dżem przełożyłam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam je i odstawiłam żeby wystygly stawiając je do góry dnem.Zobacz też przepis na
Dżem truskawkowo-
czereśniowy z
migdałami i
Dżem truskawkowy z
jagodami goji
