ßßß
Dżem truskawkowy(słoik o pojemności 1 litra)Ingredients:1 kg truskawek, bez szypułek pokrojonych na ćwiartki600 g cukrusok z 1 cytrynyPreparation:W większym rondlu wymieszaj truskawki z cukrem, wlej sok z cytryny i odstaw na kilka godzin (max 8 godzin) w temperaturze pokojowej. W międzyczasie wymieszaj jeden lub dwa razy.Umieść rondel z truskawkami na średnim ogniu i gotuj mieszając od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje. Jeżeli powstanie w trakcie gotowania piana, zbierz ją i wyrzuć.Po 15-20 minutach, gdy całość będzie miała już konsystencję dżemu (po wychłodzeniu lekko zgęstnieje), przełóż do wysterylizowanych słoiczków, zakręć i odstaw do ostygnięcia do góry nogami na ręczniku kuchennym.Smacznego!
English versionStrawberry jam(1 l jar)Ingredients:1 kg strawberries, hulled and quartered600 g sugarjuice form 1 lemonPreparation:Toss strawberries with the sugar in a large pot. Cut the lemon in half, squeeze the juice into the pot, and stir well. Cover, and let sit a couple of hours (up to 8 hours) at room temperature, stirring one or two times while they marinate.Turn the heat on under the strawberries to medium-high and cook the strawberries, stirring occasionally, as they reduce and the juices thicken. If a lot of foam rises to the surface, skim it away.After 15-20 minutes or so, when the juice jamy, ladle the jam into the prepared jars and seal.Enjoy!
Share the post "Dżem truskawkowy z nutą cytrynową / Strawberry jam with lemon"


