Wykonanie
Błyskawiczne do przygotowania ciasto z
maślanką, słodkimi
owocami, kwaśnym
rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Pyszne i proste. No i wszystkim smakuje. Tylko nie wiadomo dlaczego podobno nie wszystkim się udaje.Przepis dostałam od
Margarytki, która piecze je często i nie wiedziała co odpowiedzieć na skargi internautów, że z recepturą jest coś nie tak i wychodzi zakalec. Jako, że mam w swoich zbiorach podobny placek a ciasta z
maślanką mi nie straszne to razem ze Słodką Babeczką postanowiłyśmy podjąć wyzwanie. Upiekłyśmy, przetestowałyśmy i zastanowiłyśmy się co może być przyczyną tego, że czasami komuś nie chce się udać.Zobacz także przepis na
Maślano-
maślankowy placek z
rabarbarem
Czy to
wina naszego doświadczenia w pieczeniu czy przeciwnie - może nawet zakalca zrobić nie umiemy, ale mimo starań obu nam wyszły bardzo smaczne placki. Zakalca ani
widu ani słychu. Wnioski popieczeniowe wyciągnięte też jednomyślnie - to ciasto JEST łatwe i proste, i udaje się. Trzeba po prostu nie starać się za bardzo tzn. składniki wystarczy po prostu krótko zamieszać, tylko do połączenia, tak jak przy muffinkach. Zbyt staranne ucieranie może właśnie zaowocować zakalcem. Chodzi o to, że
maślanka, jako kwaśna, w połączeniu z
proszkiem do pieczenia, zaraz po wymieszaniu zaczyna pracować. I jeśli będziemy długo mieszać albo zwlekać ze wstawieniem ciasta do pieca to siła rosnąca ujdzie i
potem ciasto zamiast rosnąć zapadnie się tworząc zakalec. Samo w sobie ciasto po upieczeniu jest wilgotne dzięki dodatkowi
oleju i dużej porcji
owoców.Ale dość gadania bo przepis czeka. Przepis na najłatwiejsze ciasto w świecie. Łatwe i pyszne, w sam raz na lato bo można je upiec także z innymi
owocami.czas przygotowania : 10 minut + 45 minut pieczeniaskładniki :SKŁADNIKI SUCHE - 350 g
mąki pszennej - użyłam tortowejszczypta
soli125 g zwykłego
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSKŁADNIKI MOKRE - 250 ml
maślanki2 dość duże
jajka125 ml
oleju roślinnego - użyłam rzepakowego1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka ze środka 1
laski wanilii albo duża łyżka
cukru z
waniliąKRUSZONKA - 100 g
mąki pszennej - użyłam tortowej100 g zwykłego
cukru50 g zimnego
masładodatkowo : 190 g
rabarbaru - 3 cienkie łodygi (waga po oczyszczeniu i pokrojeniu)200 g
truskawek160 g wypestkowanych
czereśni
sposób przygotowania : naszykowałam formę - blaszkę o wymiarach 22x32 wyłożyłam papierem do pieczenia.
Rabarbar i
owoce umyłam, oczyściłam.
Rabarbar pokroiłam w 1-dno centymetrowe kawałki. Z
truskawek usunęłam szypułki a
jagody pokroiłam na połówki i ćwiartki.
Czereśnie poprzekrawałam na połówki, usunęłam pestki.Włączyłam piekarnik nastawiając go na 190 st. C.

KRUSZONKA - Składniki kruszonki umieściłam w misce i roztarłam rękami. Powinien z tego powstać jakby mokry piasek bez widocznych kawałków tłuszczu. Odstawiłam do lodówki.CIASTO -
Mąkę wymieszałam w misce z
solą,
cukrem i
proszkiem do pieczenia. Za radą
Margarytki nie przesiewałam jej co robię właściwie zawsze, z przyzwyczajenia. W drugim naczyniu roztrzepałam
jajka z
maślanką, pastą
waniliową i
olejem. Składniki mokre wlałam do suchych i wymieszałam mikserem, ale krótko - tylko tyle żeby się połączyły w gęste ciasto. Dosypałam pokrojony
rabarbar, wymieszałam łyżką tylko tyle żeby obtoczyć go w cieście i całą masę wyłożyłam do naszykowanej formy. Na wierzchu rozsypałam
truskawki i
czereśnie a
owoce posypałam kruszonką. Starałam się wszystko robić szybko i sprawnie żeby ciasto nie czekało zbyt długo. Można zrobić wersję tylko z dodatkami/owocami na wierzchu, bez
rabarbaru wmieszanego do środka - ciasto będzie bardziej puchate, ale też mniej wilgotne.Formę z
ciastem wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam 45 minut. Po upieczeniu wyjęłam i odstawiłam żeby ostygło zanim pokroiłam. Jeśli kto lubi bardziej słodkie ciasta może placek posypać jeszcze
cukrem pudrem.I to wszystko. Przyznacie mi chyba rację, że zachodu mało i ciasto jest bardzo proste. A jak pysznie smakuje to już musicie przekonać się sami więc upieczcie je koniecznie. Podzielcie się też efektami - napiszcie jak się udało i bardzo chętnie zobaczyłabym zdjęcia Waszych wypieków.
