Wykonanie
O żółciaku siarkowym
pisałam dokładnie już dawno. Teraz jest doskonała
pora na szukanie jego owocników a ponieważ mają intensywny kolor więc wcale nietrudno go wypatrzeć. Do jedzenia nadają się bardzo
młode owocniki w dotyku przypominające mokrą gąbkę. Nie sposób pomylić żółciaka z innymi gatunkami
grzybów - żaden nie jest taki żółtopomarańczowy ani nie pojawia się o tej
porze roku. Żółciak to żółciak i można z niego zrobić naprawdę smaczne rzeczy.Zobacz inne potrawy z żółciakiem :- Sznycle z żółciaka siarkowego- Paprykarz z żółciaka- Pasztet z żółciaka
Żółciak siarkowy a'la flaczkiczas przygotowania : ok. 30 minutskładniki :ok. 1 kg żółciaka siarkowego1 nieduża
marchewka1/2
korzenia pietruszkikawałeczek
korzenia seleraok. 4 szkl.
bulionu jarzynowego albo jarzynowo
mięsnego4 ząbki
czosnku1 czubata łyżka
masła1 czubata łyżka
mąki pszennej1 czubata łyżka
majerankudo smaku -
sól,
papryka mielona słodka,
papryka mielona ostrasposób przygotowania : żółciaka siarkowego dokładnie oczyściłam z resztek drewna i opłukałam. Włożyłam do wrzątku i gotowałam 15 minut a następnie odcedziłam. Kiedy nieco ostygł pokroiłam w cienkie paseczki.Warzywa oczyściłam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W garnku roztopiłam
masło. Wrzuciłam pokrojonego
grzyba i starte warzywa. Smażyłam mieszając przez kilka minut. Oprószyłam
mąką i jeszcze chwilę smażyłam. Wlałam zimny
bulion. Gotowałam 5 minut. Na koniec doprawiłam flaczki roztartym z odrobiną
soli czosnkiem, roztartym w rękach
majerankiem i
papryką.Podałam ze świeżą
bułką.