Wykonanie
Sałatka ze
szpinaku, z
truskawkami,
szynką,
selerem i stokrotkami - czyż to nie brzmi pysznie i wiosennie ? Do tego jeszcze pyszny, zielony sos i mamy zdrowe danie. Do tego ładne i cieszące oko. Taką
sałatkę można podać na lunch, kolację czy nawet na śniadanie. Jest pyszna i lekka. Spróbuj koniecznie !Zobacz także przepis na Wiosenną zupę
szparagową ze stokrotkami .
Sałatka ze
szpinaku, z
szynką,
truskawkami,
selerem i stokrotkamiczas przygotowania : ok. 15 minutskładniki na 2 porcje:2 duże garści świeżych liści młodego
szpinaku4-5 dużych
truskawek4-6 plasterków
szynki konserwowej2-3
łodygi selera naciowego razem z młodymi listkamigarść kwiatków stokrotekSOS - 4 łyżki
oleju lnianego, tłoczonego na zimno1 łyżka
octu jabłkowego1 łyżka
wody1/2 łyżeczki
miodu płynnegogarstka
natki pietruszkido smaku - szczypta
soli, 1-2 szczypty świeżo mielonego
pieprzu czarnegosposób przygotowania : SOS - do kubka wlałam
olej,
ocet,
miód i
wodę. Dodałam porwaną na kawałki
natkę i zmiksowałam blenderem na zieloną emulsję. Doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem, zmiksowałam ponownie.
SAŁATKA -
szpinak,
selera,
truskawki,
natkę i stokrotki opłukałam i osuszyłam.
Truskawki pokroiłam na cząstki, kwiatkom poodrywałam łodyżki,
selera pokroiłam w skośne plastry a
szynkę zwinęłam w ruloniki i pokroiłam w w ślimaczki.Na talerzach ułożyłam zielone liście
szpinaku, poprzekładałam je kawałkami
truskawek,
selera i
szynki. Całość posypałam stokrotkami oraz listkami
selera. Polałam sosem i podałam od razu po przygotowaniu.Przypominam, że kwiaty do jedzenia zbieramy w czystych miejscach - z dala od ulic, wysypisk śmieci, miejsc gdzie wyprowadza się zwierzęta i miejsc opryskiwanych czy nawożonych chemikaliami.