ßßß Cookit - przepis na BIAŁE SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI

BIAŁE SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI

nazwa

Wykonanie

Lekkie danie z białymi szparagami i truskawkami w roli głównej. Piękne kolory na talerzu, wspaniały smak. Czego chcieć więcej? Szczególnie o poranku? Trzeba korzystać, bo zarówno sezon na szparagi, jak i sezon na truskawki powoli dobiega końca. Ta sałatka jest niezwykle prosta w wykonaniu, jako uzupełnienie wystarczy kilka kropel octu balsamicznego, który idealnie podkreśla i łączy w całość smak wszystkich składników. Sałatka najlepiej smakuje jedzona na zewnątrz, na tarasie lub na balkonie, w promieniach słońca, które do nas wraca.
Przepis (jedna porcja):
4 liście rzymskiej sałaty
6 białych szparagów
10 truskawek
100ml wody
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego
2 łyżki octu balsamicznego
Odłamać twarde końce szparagów, łodygi opłukać. Pokroić na kawałki. Na patelnię wlać połowę wody, dodać szczyptę soli, patelnię postawić na ogniu, do wody wrzucić kawałki szparagów i dusić, pod przykryciem, aż do miękkości. Truskawki pozbawić szypułek, każdą przekroić na pół, umieścić w drugim rondelku, podlać resztą wody, dusić przez kilka minut, na małym ogniu. Liście sałaty opłukać, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu. Na sałatę wyłożyć gotowe szparagi i truskawki. Całość polać wodą, która została po truskawkach oraz octem balsamicznym. Doprawić czarnym pieprzem. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/07/biae-szparagi-z-truskawkami.html