Wykonanie
Lekkie danie z białymi
szparagami i
truskawkami w roli głównej. Piękne kolory na talerzu, wspaniały smak. Czego chcieć więcej? Szczególnie o poranku? Trzeba korzystać, bo zarówno sezon na
szparagi, jak i sezon na
truskawki powoli dobiega końca. Ta
sałatka jest niezwykle prosta w wykonaniu, jako uzupełnienie wystarczy kilka kropel
octu balsamicznego, który idealnie podkreśla i łączy w całość smak wszystkich składników.
Sałatka najlepiej smakuje jedzona na zewnątrz, na tarasie lub na balkonie, w promieniach słońca, które do nas wraca.






Przepis (jedna porcja):4 liście
rzymskiej sałaty6 białych
szparagów10
truskawek100ml
wodyszczypta
soliszczypta
pieprzu czarnego2 łyżki
octu balsamicznegoOdłamać twarde końce
szparagów, łodygi opłukać. Pokroić na kawałki. Na patelnię wlać połowę
wody, dodać szczyptę
soli, patelnię postawić na ogniu, do
wody wrzucić kawałki
szparagów i dusić, pod przykryciem, aż do miękkości.
Truskawki pozbawić szypułek, każdą przekroić na pół, umieścić w drugim rondelku, podlać resztą
wody, dusić przez kilka minut, na małym ogniu. Liście
sałaty opłukać, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu. Na
sałatę wyłożyć gotowe
szparagi i
truskawki. Całość polać
wodą, która została po truskawkach oraz
octem balsamicznym. Doprawić
czarnym pieprzem. Podawać.