Wykonanie
Robicie
przetwory na zimę? Moja książka "W słoiku" ma już rok. W kwietniu 2017 zaprosiłam Was do wspólnej podróży z
przetworami. Dziś już kolejny nakład w księgarniach, a ja tu, na blogu uzupełniam pomysły na
przetwory. A
truskawki w słoiku na zimę robicie? Że za dużo
cukru powiadacie? No to zróbcie
truskawki janginizowane, już prościej nie można!

Ukulele i Nick Mulvey to nuty majowe w tym roku. Posłuchajcie "Mountain to
Move" ...Jeśli przygotowując
przetwory chcesz całkowicie wyeliminować dodawanie do nich
cukru, wybierz metodę janginizacji. Wystarczy włożyć umyte
owoce do słoika, dodać szczyptę
soli, zakręcić i pasteryzować na mokro ok kwadransa.
Przetwory owocowe i warzywne konserwowane tą metodą mają kilkumiesięczną trwałość.Janginizacja to wywodzący się z kuchni makrobiotycznej proces duszenia
owoców i warzyw we własnym soku z odrobiną
soli, która podkreśla smak naturalnego
cukru, a jednocześnie pozwala na zachowanie koloru produktów. Najlepiej poddają się janginizacji (i smakują)
owoce, które mają sporo własnego
cukru jak
brzoskwinie,
morele, czy
truskawki. Sezon 2018 otwieram janginizowanymi
truskawkami. Wystarczą świeże, soczyste
truskawki,
sól i słoiki. To co zrobicie kilka słoików w tym sezonie truskawkowym? To super proste!

Smak janginizowanych
truskawek nie ginie w dodanym cukrze. Są lekko słodkie, wbrew pozorom
sól tylko podkreśla ich naturalną
słodycz. Można je podawać do
lodów, wyjadać prosto ze słoiczka albo dodać do
jogurtu naturalnego i w bury październikowy poranek zjeść maj na śniadanie.łubianka
truskaweksól morsakilka słoikówUmyj i wyszypułkuj
truskawki. Do słoika włóż czyste
owoce, wsyp szczyptę
soli, zakręć nakrętki i wstaw do szerokiego garnka, który wyłożysz ścierką lub gazą. Pasteryzuj na mokro 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików). Czas liczymy od zagotowania
wody w garnku. A
potem odstaw do wystudzenia i schowaj do spiżarni.