Wykonanie

Składniki:Ciasto ( źródło ) :2 szklanki
mąki1 szklanka wrzącego
mleka¼ łyżeczki
soliNadzienie:pół kg
truskawek1 łyżeczka
cukru ( opcjonalnie )Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do misy razem z
solą.
Mleko gotujemy, a kiedy będzie wrzące wlewamy je do
mąki.Wyrabiamy na gładką masę, w robocie za pomocą haków.Obsypujemy delikatnie ciasto
mąką i wkładamy do woreczka na 15 minut.Umyte i pozbawione szypułek
truskawki kroimy na pół, lub mniejsze części ( ja każdą kroiłam na 4 ), posypujemy
cukrem.Po 15 minutach wałkujemy ciasto na blacie podsypanym
mąką, wycinamy szklanką koła i na środek każdego nakładamy
truskawki, sklejamy dokładnie brzegi.Pierogi wrzucamy na osłodzony łyżeczką
cukru wrzątek i gotujemy od momentu ich wypłynięcia na wierzch, 2 minuty.




Ten przepis bierze udział w durszlakowej akcji: ” Milion smaków
truskawek „Kategorie: