ßßß
Składniki:Ciasto ( źródło ) :2 szklanki mąki1 szklanka wrzącego mleka¼ łyżeczki soliNadzienie:pół kg truskawek1 łyżeczka cukru ( opcjonalnie )Przygotowanie:Mąkę wsypujemy do misy razem z solą. Mleko gotujemy, a kiedy będzie wrzące wlewamy je do mąki.Wyrabiamy na gładką masę, w robocie za pomocą haków.Obsypujemy delikatnie ciasto mąką i wkładamy do woreczka na 15 minut.Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na pół, lub mniejsze części ( ja każdą kroiłam na 4 ), posypujemy cukrem.Po 15 minutach wałkujemy ciasto na blacie podsypanym mąką, wycinamy szklanką koła i na środek każdego nakładamy truskawki, sklejamy dokładnie brzegi.Pierogi wrzucamy na osłodzony łyżeczką cukru wrzątek i gotujemy od momentu ich wypłynięcia na wierzch, 2 minuty.


Ten przepis bierze udział w durszlakowej akcji: ” Milion smaków truskawek „Kategorie: