Wykonanie
Odchudziłam pierogi! A wszystko za sprawą dziewczyn z blogu DIETETYCZNIE SIOSTRO . Kiedyś myśl o lepieniu pierogów, babraniu się a na końcu o tym całym sprzątaniu, przyprawiała mnie o dreszcze. Wszystko do czasu , kiedy odkryłam ciasto parzone. Jest rewelacyjne! ugniata się w minutkę, świetnie się lepi , gotuje się w minutę od momentu wypłynięcia. Do nadzienia użyłam
mascarpone light, słodziku light – który można pominąć ,a pierożki są z
mąki pełnoziarnistej. Polecam!

SKŁADNIKI:
mąka pełnoziarnista 1 1/2 szklanki
sól 1 szczyptagorąca
woda 1 szklanka
truskawki 200 g
mascarpone light 125 gsłodzik light do wypieków 2 łyżeczkiPRZYGOTOWANIE:Przygotować farsz:
truskawki opłukać, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Dodać
serek mascarpone oraz słodzik i wymieszać. Przygotować ciasto.
Mąkę przełożyć do miski, dodać szczyptę
soli oraz gorącą
wodę. Odczekać aż
mąka wsiąknie
wodę i zagnieść ciasto. Uwaga: ciasto będzie gorące. Stolnicę wysypać odrobina
mąki. Z gotowego ciasta odrywać małe kawałki, formować kulki a następnie lekko rozwałkować. Na środek nakładać łyżeczkę farszu i dobrze skleić. Wrzucać na osoloną wrzącą
wodę , gotować minutę od momentu wypłynięcia. Smacznego:)