ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste pierogi z mascarpone i czereśniami

Pełnoziarniste pierogi z mascarpone i czereśniami

nazwa

Wykonanie

Odchudziłam pierogi! A wszystko za sprawą dziewczyn z blogu DIETETYCZNIE SIOSTRO . Kiedyś myśl o lepieniu pierogów, babraniu się a na końcu o tym całym sprzątaniu, przyprawiała mnie o dreszcze. Wszystko do czasu , kiedy odkryłam ciasto parzone. Jest rewelacyjne! ugniata się w minutkę, świetnie się lepi , gotuje się w minutę od momentu wypłynięcia. Do nadzienia użyłam mascarpone light, słodziku light – który można pominąć ,a pierożki są z mąki pełnoziarnistej. Polecam!
SKŁADNIKI:
mąka pełnoziarnista 1 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
gorąca woda 1 szklanka
truskawki 200 g
mascarpone light 125 g
słodzik light do wypieków 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować farsz: truskawki opłukać, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Dodać serek mascarpone oraz słodzik i wymieszać. Przygotować ciasto. Mąkę przełożyć do miski, dodać szczyptę soli oraz gorącą wodę. Odczekać aż mąka wsiąknie wodę i zagnieść ciasto. Uwaga: ciasto będzie gorące. Stolnicę wysypać odrobina mąki. Z gotowego ciasta odrywać małe kawałki, formować kulki a następnie lekko rozwałkować. Na środek nakładać łyżeczkę farszu i dobrze skleić. Wrzucać na osoloną wrzącą wodę , gotować minutę od momentu wypłynięcia. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/07/12/pelnoziarniste-pierogi-z-mascarpone-i-czeresniami