ßßß Cookit - przepis na Rogale maślane z makiem - Wypiekanie na śniadanie

Rogale maślane z makiem - Wypiekanie na śniadanie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj na śniadanie pyszne rogaliki z makiem, świeżutkie i pachnące. Są słodkawe, można je jeść same albo z dodatkiem masła czy dżemu albo twarożku. Ja takie maślane bułeczki lubię nawet z szynką czy jakąś wytrawną pastą :)
Przygotowałam je w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie czyli wspólnego pieczenia blogerek, ale nie tylko. Pomysł zarzuciła Małgosia a przepis pochodzi z TEJ strony.
czas przygotowania : ok. 3 godzin
składniki :
250 g mąki pszennej typ 405
250 g mąki pszennej typ 750
30 g świeżych drożdży
5 łyżek lekko letniej wody
50 g cukru zwykłego
40 g miodu płynnego, użyłam wielokwiatowego
ok. 100-125 ml mleka
50 g masła
1 średnie jajko
do posmarowania - 1 żółtko
2-3 łyżki mleka
do posypania - 3 łyżki suchego maku
sposób przygotowania : mąki przesiałam do miski. W kubeczku roztarłam drożdże z wodą dodając 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczęły pracować.
Resztę cukru dosypałam do mąki. Do rondelka włożyłam masło i podgrzałam. Kiedy się rozpuściło zestawiłam z ognia, dolałam mleko i miód, wymieszałam. Gdy drożdże się spieniły dodałam je do miski z mąką, wbiłam jajko i wlałam mleczno maślaną mieszankę. Zagniotłam dość zwarte ciasto. Wyrabiałam je na blacie ok. 10-15 minut aż stało się elastyczne i lśniące. Uformowane w kulę odłożyłam do miski i przykryłam szczelnie. Odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 4 części. Każdą rozwałkowałam na koło śr. 26-28 cm i podzieliłam na krzyż, na 4 części. Nie podsypywałam wcale mąką bo ciasto było dobrze wyrobione, wyrośnięte i nie kleiło się podłoża. Jeśli jednak będzie się kleić to podsypcie trochę mąki, byle nie za dużo. Każdy trójkąt zwinęłam w rulonik zaczynając od zewnątrz czyli podstawy. Uformowałam kształt rogalika. Tak przygotowane bułeczki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam lekko wilgotną ściereczką i odstawiłam żeby się napuszyły - u mnie trwało to ok. godziny.
Wyrośnięte rogaliki posmarowałam pędzelkiem maczanym w mieszance roztrzepanego żółtka i mleka, posypałam makiem. Piekłam ok. 20 minut w temp. 180 st. C, grzanie góra/dół, środkowa półka. Powinny się ładnie zrumienić.
Rogaliki maślane z makiem upiekły też : Małgosia - Smaki Alzacji ; Lorentyna - Pistachio ; Joanna - Różowa kuchnia ; Alina - Ala piecze i gotuje ; Dorota - Moje małe czarowanie ; Justyna - Gotowanie i pieczenie ; Daria - Breakfast ; Grażyna - Grażyna gotuje ; Dorota - Moje małe czarowanie ; Monika - Matka wariatka ; Jola - Smak mojego domu ; Bożena - Moje domowe kucharzenie ; Jola - Nasze życie od kuchni ; Łucja - Fabryka kulinarnych inspiracji ; Monika - Niezapomniane smaki ; Katarzyna - Kasia in ; Justyna - Mama i pomocnicy ; Agata - Kulinarne przygody Gatity ; Ewelina - Przy kubku kawy ; Marghe - Po prostu Marghe ; Monika - Pin up Cooking ; Alicja - Wielki apetyt ; Iwona - Blogotowanie ; Karolina - Kresowa panienka ; Małgosia - W garze mieszane ; Lidia Wesołowska
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/02/rogale-maslane-z-makiem-wypiekanie-na.html