Wykonanie
Dzisiaj na śniadanie pyszne rogaliki z
makiem, świeżutkie i pachnące. Są słodkawe, można je jeść same albo z dodatkiem
masła czy
dżemu albo
twarożku. Ja takie maślane bułeczki lubię nawet z
szynką czy jakąś wytrawną pastą :)Przygotowałam je w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie czyli wspólnego pieczenia blogerek, ale nie tylko. Pomysł zarzuciła Małgosia a przepis pochodzi z TEJ strony.

czas przygotowania : ok. 3 godzinskładniki :250 g
mąki pszennej typ 405250 g
mąki pszennej typ 75030 g świeżych
drożdży5 łyżek lekko letniej
wody50 g
cukru zwykłego40 g
miodu płynnego, użyłam wielokwiatowegook. 100-125 ml
mleka50 g
masła1 średnie
jajkodo posmarowania - 1
żółtko2-3 łyżki
mlekado posypania - 3 łyżki suchego
maku
sposób przygotowania :
mąki przesiałam do miski. W kubeczku roztarłam
drożdże z
wodą dodając 1 łyżkę
cukru i 2 łyżki
mąki. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczęły pracować.

Resztę
cukru dosypałam do
mąki. Do rondelka włożyłam
masło i podgrzałam. Kiedy się rozpuściło zestawiłam z ognia, dolałam
mleko i
miód, wymieszałam. Gdy
drożdże się spieniły dodałam je do miski z
mąką, wbiłam
jajko i wlałam
mleczno maślaną mieszankę. Zagniotłam dość zwarte ciasto. Wyrabiałam je na blacie ok. 10-15 minut aż stało się elastyczne i lśniące. Uformowane w kulę odłożyłam do miski i przykryłam szczelnie. Odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 4 części. Każdą rozwałkowałam na koło śr. 26-28 cm i podzieliłam na krzyż, na 4 części. Nie podsypywałam wcale
mąką bo ciasto było dobrze wyrobione, wyrośnięte i nie kleiło się podłoża. Jeśli jednak będzie się kleić to podsypcie trochę
mąki, byle nie za dużo. Każdy trójkąt zwinęłam w rulonik zaczynając od zewnątrz czyli podstawy. Uformowałam kształt rogalika. Tak przygotowane bułeczki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam lekko wilgotną ściereczką i odstawiłam żeby się napuszyły - u mnie trwało to ok. godziny.Wyrośnięte rogaliki posmarowałam pędzelkiem maczanym w mieszance roztrzepanego
żółtka i
mleka, posypałam
makiem. Piekłam ok. 20 minut w temp. 180 st. C, grzanie góra/dół, środkowa półka. Powinny się ładnie zrumienić.

Rogaliki maślane z
makiem upiekły też : Małgosia - Smaki Alzacji ; Lorentyna - Pistachio ; Joanna - Różowa kuchnia ;
Alina - Ala piecze i gotuje ; Dorota - Moje małe czarowanie ; Justyna - Gotowanie i pieczenie ; Daria - Breakfast ; Grażyna - Grażyna gotuje ; Dorota - Moje małe czarowanie ; Monika - Matka wariatka ; Jola - Smak mojego domu ; Bożena - Moje domowe kucharzenie ; Jola - Nasze życie od kuchni ; Łucja - Fabryka kulinarnych inspiracji ; Monika - Niezapomniane smaki ; Katarzyna -
Kasia in ; Justyna - Mama i pomocnicy ; Agata - Kulinarne przygody Gatity ; Ewelina - Przy kubku
kawy ; Marghe - Po prostu Marghe ; Monika - Pin up Cooking ; Alicja - Wielki apetyt ; Iwona - Blogotowanie ; Karolina - Kresowa panienka ; Małgosia - W garze mieszane ; Lidia Wesołowska