Wykonanie

Zakochałam się po uszy w nowym programie Pascala "Pascal po polsku". Choć dania prezentowane nie są typowymi daniami polskimi, to główne składniki wyrosły właśnie na naszej ziemi. Z odcinka o
mące pochodzi przepis na...Składniki:280 ml
mleka1 łyżeczka
cukru1
jajko40 g świeżych
drożdży (21 g suchych
drożdży)500 g
mąki pszennej typ 45040 g
masłagarść
sezamugarść
makusólMleko podgrzewamy w garnku do 35*C (musi być lekko ciepłe).
Jajko roztrzepujemy w drugim naczyniu. Do podgrzanego
mleka dodajemy rozkruszone
drożdże. Następnie cały czas mieszając, dodajemy
jajko.Do dużej misy przesiewamy
mąkę z
solą, dodajemy
mleko z
drożdżami i
jajkiem. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Następnie dodajemy do środka pokrojone drobno
masło i wyrabiamy ciasto dokładnie rękami. Jeżeli będzie bardzo klejące, myjemy ręce pod zimną
wodą, osuszamy je odrobinę i jeszcze wilgotnymi ponownie zagniatamy ciasto (można oprószyć je łyżką
mąki). Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, obtaczamy ją w
mące, układamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Sezam prażymy na suchej patelni. W dwóch naczyniach przygotowujemy
mak i prażony
sezam.Blat oraz wyrośnięte ciasto posypujemy odrobiną
mąki. Następnie wyjmujemy ciasto z naczynia na blat i posypujemy
mąką jeszcze z drugiej strony. Uderzając ręką ugniatamy ciasto i dzielimy je na 12 części. Z kawałków ciasta formujemy kuleczki (ręce składamy w daszek i poruszając nimi w różne strony otrzymujemy idealną kulkę). Kulki ciasta zanurzamy w wodzie. Połowę kulek obtaczamy w
maku, a pozostałe w
sezamie. Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy formę do piekarnika rozgrzanego do 190*C na 15 minut.Gotowe bułeczki smakują wyśmienicie z
masłem,
miodem lub Nutellą.




