Wykonanie
Wszystkim zwolennikom fast-foodów polecam dzisiejsze
bułki. Przygotowałam je z myślą o domowych burgerach ale były tak pyszne, że zostały zjedzone z
masłem i
dżemem. Są lekko słodkawe, mięciutkie i puszyste. Bardzo zachęcam do wypróbowania i wkrótce zapraszam na domowe chicken burgery.

ŹródłoSkładniki:500g
mąki pszennej typ 450 wysokobiałkowej (co najmniej 12%
białka)300 ml
mleka10g świeżych
drożdży50g miękkiego
masła30g (2 łyżki)
cukru1 łyżka
miodu5g(1 łyżeczka)
solimleko do posmarowania
sezam do posypaniaLekko ciepłe
mleko wymieszać z
drożdżami cukrem i
miodem, odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól, wlać
mleko z
drożdżami, dodać
masło i wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto o dobrze rozwiniętym glutenie (rozciągane ciasto powinno tworzyć błonkę). Wyrabianie ręczne trwa ok. 30 minut, mikserem ok. 10-12 minut. Miskę przykryć folią i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin. W trakcie wyrastania złożyć dwukrotnie (wyjąć na blat, lekko rozciągnąć i złożyć jak list). Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki po ok. 90g każdy. Uformować okrągłe
bułki, ułożyć na blasze, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte
bułki posmarować
mlekiem i posypać
sezamem. Piec 15-20 minut w temp. 180 stopni.Smacznego:)