Sałatka z łososiem i pomidorami - lekkie danie na kolację albo lunch. Ja lubię takie sałatki więc polecam także i Wam.czas przygotowania : ok. 15 minut + czas marynowania rybyskładniki :3-4 garści listków sałatyroszponkikilka środkowych liści cykoriiendywii200 g łososia świeżego, filet ze skórą1 łyżeczka soku z cytryny1 mały ząbek czosnku2-3 pomidory czerwonedo smaku - sól, pieprz biały mielonySOS - 3 łyżki oleju roślinnego1 łyżka ciepłej wody1 łyżka octu winnego białego1 łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią1/2-1 łyżeczka miodu wielokwiatowegoszczypta solisposób przygotowania : SOS - wszystkie składniki umieściłam w słoiczku, zakręciłam i wymieszałam potrząsając przez kilka chwil. Odstawiłam na kilka minut.Zieleninę opłukałam i osączyłam dokładnie. Rybę oczyściłam, opłukałam, osuszyłam . Oprószyłam z obu stron solą i pieprzem. Sok cytrynowy wymieszałam z roztartym czosnkiem i posmarowałam tą mieszanką kawałek ryby od strony mięsa, odłożyłam na pół godziny. Po tym czasie ugotowałam na parze, ostudziłam. Pomidory pokroiłam na nieduże kawałki.Na talerzach rozłożyłam liście roszponki i kawałki endywii przekładając je pomidorami i łososiem rozdrobnionym przy pomocy widelca. Całość polałam ponownie wymieszanym sosem i podałam od razu.