ßßß Cookit - przepis na Kisiel pomarańczowy z dynią i wanilią

Kisiel pomarańczowy z dynią i wanilią

nazwa

Wykonanie

Chodził za mną kisiel. Chodził intensywnie kilka dni, ale zupełnie nie miałam pomysłu jaki smak najbardziej by mi odpowiadał. A ponieważ ten uparciuch nie chciał się odczepić i wciąż chodził to w końcu wymyśliłam. Nie jakiś torebkowy z sztucznymi dodatkami tylko prawdziwy kisiel domowy z wsadem owocowo warzywnym a do tego pięknie pachnący - po prostu przepyszny !
A jeśli ktoś nie przepada za kisielami to może skusi się na Domowy budyń kakaowy z gruszką ?
czas przygotowania : 15 minut
składniki na 4 porcje :
3 średnie pomarańcze
skórka otarta z jednej pomarańczy
150 g surowej dyni - obranej i pokrojonej w kostkę
sok z jednej cytryny
70 g cukru trzcinowego demerara
1 laska wanilii
500 ml wody
3 dość czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
sposób przygotowania : pomarańcze wyszorowałam i sparzyłam. Z jednej otarłam wierzchnią, kolorową skórkę. Wszystkie trzy okroiłam bardzo ostrym nożem ze skóry i wyfiletowałam. Z pozostałość wycisnęłam mocno sok. Zlałam go do kubeczka i rozmieszałam z mąką ziemniaczaną.
Wanilię przecięłam wzdłuż na pół i zeskrobałam ziarenka. W rondlu zagotowałam wodę z cukrem i laską wanilii pozbawioną nasionek - gotowałam na małym ogniu kilka minut. Dorzuciłam dynię, skórkę z pomarańczy i wlałam sok z cytryny, gotowałam chwilę aż dynia zmiękła, ale nie może się rozpadać. Dodałam nasiona wanilii, kawałki pomarańczy i mieszając wlałam zawiesinę z soku i mąki. Nie przerywając mieszania doprowadziłam do wrzenia i gotowałam 3 minuty aż kisiel zgęstniał.
Gotowy przelałam do pucharków i zostawiłam do ostudzenia.
Ilość cukru można nieco zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od tego jak słodkich pomarańczy użyjecie.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/01/kisiel-pomaranczowy-z-dynia-i-wanilia.html