Wykonanie
Chodził za mną
kisiel. Chodził intensywnie kilka dni, ale zupełnie nie miałam pomysłu jaki smak najbardziej by mi odpowiadał. A ponieważ ten uparciuch nie chciał się odczepić i wciąż chodził to w końcu wymyśliłam. Nie jakiś torebkowy z sztucznymi dodatkami tylko prawdziwy
kisiel domowy z wsadem
owocowo warzywnym a do tego pięknie pachnący - po prostu przepyszny !A jeśli ktoś nie przepada za
kisielami to może skusi się na Domowy
budyń kakaowy z
gruszką ?

czas przygotowania : 15 minutskładniki na 4 porcje :3 średnie
pomarańczeskórka otarta z jednej
pomarańczy150 g surowej dyni - obranej i pokrojonej w kostkęsok z jednej
cytryny70 g
cukru trzcinowego demerara1
laska wanilii500 ml
wody3 dość czubate łyżeczki
mąki ziemniaczanejsposób przygotowania :
pomarańcze wyszorowałam i sparzyłam. Z jednej otarłam wierzchnią, kolorową skórkę. Wszystkie trzy okroiłam bardzo
ostrym nożem ze skóry i wyfiletowałam. Z pozostałość wycisnęłam mocno sok. Zlałam go do kubeczka i rozmieszałam z
mąką ziemniaczaną.
Wanilię przecięłam wzdłuż na pół i zeskrobałam ziarenka. W rondlu zagotowałam
wodę z
cukrem i
laską wanilii pozbawioną nasionek - gotowałam na małym ogniu kilka minut. Dorzuciłam
dynię, skórkę z
pomarańczy i wlałam
sok z cytryny, gotowałam chwilę aż
dynia zmiękła, ale nie może się rozpadać. Dodałam nasiona
wanilii, kawałki
pomarańczy i mieszając wlałam zawiesinę z soku i
mąki. Nie przerywając mieszania doprowadziłam do wrzenia i gotowałam 3 minuty aż
kisiel zgęstniał.Gotowy przelałam do pucharków i zostawiłam do ostudzenia.Ilość
cukru można nieco zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od tego jak słodkich
pomarańczy użyjecie.