ßßß Cookit - przepis na Mus gruszkowy z nutą pomarańczy

Mus gruszkowy z nutą pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Październik obfituje w gruszki, śliwki i jabłka. Warto przygotować z tych owoców jesienne przetwory i cieszyć się nimi całą zimę. Słodki mus gruszkowy z dodatkiem soczystej pomarańczy to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub innych deserów. Sprawdzi się także jako deserek dla maluszków.
Składniki, na 300 ml słoik:
7 gruszek
1 łyżka cukru trzcinowego ( opcjonalnie)
4 łyżki wody
1 pomarańcza
Wykonanie:
Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie gruszki pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż owoce będą miękkie. Następnie tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść gruszki na papkę i gotować dalej w celu odparowania nadmiaru soku.
Pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć sok. Skórkę i sok dodać do gruszek. Wsypać cukier i zamieszać. Gotujemy jeszcze chwilkę na małym ogniu.
Gotowy mus przełożyć do wyparzonych słoiczków.
Źródło:http://smakowisko.pl/mus-gruszkowy-z-nuta-pomaranczy