Wykonanie

Październik obfituje w
gruszki,
śliwki i
jabłka. Warto przygotować z tych
owoców jesienne
przetwory i cieszyć się nimi całą zimę. Słodki mus
gruszkowy z dodatkiem soczystej
pomarańczy to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub innych deserów. Sprawdzi się także jako deserek dla maluszków.Składniki, na 300 ml słoik:7
gruszek1 łyżka
cukru trzcinowego ( opcjonalnie)4 łyżki
wody1
pomarańczaWykonanie:
Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie
gruszki pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zalać
wodą. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż
owoce będą miękkie. Następnie tłuczkiem do
ziemniaków rozgnieść
gruszki na papkę i gotować dalej w celu odparowania nadmiaru soku.
Pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć sok. Skórkę i sok dodać do
gruszek. Wsypać
cukier i zamieszać. Gotujemy jeszcze chwilkę na małym ogniu.Gotowy mus przełożyć do wyparzonych słoiczków.



