ßßß
Czym jest frużelina? To coś w rodzaju kisielu połączonego z galaretką ;-).Ja postanowiłam swoją przygotować z dodatkiem prawdziwej wanilii, polecam wydać te kilka zł na nią, bo jednak jest to całkiem inny smak niż sztuczne aromaty, czy cukier wanilinowy, który wanilii na oczy nie widział.Z przepisu wychodzi około 6 słoiczków, niewielkiej wielkości.Zapraszam!Składniki:1 kg truskawek400 ml wody1 szklanka cukrusok z połowy cytryny5 łyżek mąki ziemniaczanej1 laska waniliiWykonanie:Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki.Każdy owoc kroimy na 3 plasterki (dozwolone są również inne sposoby krojenia ;-)).Truskawki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i cukrem, wrzucamy rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy sok z cytryny.
Część truskawek może się rozpaść, jednak jak najwięcej powinno zostać w całości.Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością ziemnej wody, dodajemy do truskawek i podgrzewamy ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Usuwamy laskę wanilii.Gotową frużeliną napełniamy słoiczki, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.Smacznego!PS: nie jestem ekspertem w przetworach, ale uczono mnie iż co się wkłada do słoiczka gorące, nie wymaga pasteryzowania. Prawda to? ;-)