Wykonanie
Moja pierwsza w życiu
konfitura i już wiem, że nie ostatnia. Jednak co domowe to domowe ;) i wszystkie sklepowe
konfitury mogą się schować ;) Niestety pracy sporo, tzn może i nie sporo, tylko czasowo trochę nam zajmie zrobienie tej
konfitury. Ale uwierzcie mi - warto. Jeśli nie macie 3 h na smażenie
konfitury, możecie spokojnie rozbić to na 3 dni (po 1 godzinie) i też wyjdzie. Ja akurat zaczęłam ją robić pod wieczór i udało mi się ją przygotować w jeden dzień.Radzę Wam zacząć robić
konfiturę, bo nie wiadomo ile czasu jeszcze
truskawki będą dostępne na rynku.
'konfitura z truskawek'Składniki (na 1 słoiczek):- 1 kg
truskawek odszypułkowanych- 1 szklanka
cukru (lub więcej - w zależności jak słodką
konfiturę chcecie uzyskać)- 1
laska wanilii cała- sok z połowy małej
cytrynyWszystkie składniki umieścić w garnku/patelni z grubym
spodem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i smażyć przez 3h, co jakiś czas mieszając (smażymy bez przykrycia*).Gorącą
konfiturę** przełożyć do wyparzonego słoika, zakręcić i odstawić do wystudzenia.Smacznego!
* dzięki temu, że nie przykryjemy
konfitury,
woda ładnie odparuje i
konfitura nabierze konsystencji** jak sprawdzić, ze
konfitura jest już gotowa? Do zamrażalki wsadzić talerzyk i porządnie go schłodzić. Na schłodzony talerzyk wyłożyć łyżkę
konfitury. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy -
konfitura gotowa.