ßßß Cookit - przepis na Gulasz z zacierkami i ziemniakami czyli znowu obiad w jednym garnku

Gulasz z zacierkami i ziemniakami czyli znowu obiad w jednym garnku

nazwa

Wykonanie

Potrzebny będzie tylko jeden garnek i to w nim zmieści się cała potrawa, całe danie obiadowe. Lubicie tak gotować ? Ja bardzo bo zmywania mało i dania są pełniejsze smaku - nie odlewa się żadnej wody z gotowania np. ziemniaków, klusek czy warzyw i wszystkie smaki zostają w środku.
Są to często dania tzw. "na winie" czyli z tego co akurat mamy w domu i co się pod rękę nawinie. Trochę mięsa, warzywa, aromatyczne przyprawy i niezbyt długim czasie mamy garnek pełen pysznego jedzenia dla kilku osób. Mój dzisiejszy kociołek, nazwany roboczo węgierskim ze względu na dodatek różnych papryk, rozgrzał nas w zimowy dzień gdy za oknem szalała śnieżyca.
Zobacz przepis na inne danie zrobione także w całości z jednym garnku - Kurze udka duszone z warzywami
Węgierski kociołek
czas przygotowania : ok. 2 godzin
składniki na 4 porcje:
ZACIERKI - 100 g mąki pszennej
kilka łyżeczek wody
2 szczypty soli
KOCIOŁEK - 500 g świeżej łopatki wieprzowej, bez kości
2 łyżki masła klarowanego
2 cebule
1 marchewka
ok. 500 ml rosołu na wołowinie
4 średnie ziemniaki Melody
ok. 300 g malutkich pieczarek świeżych
1 papryka czerwona
1 opakowanie warzyw koktajlowych (1 średnio ostra papryczka + ok. 200 g pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych)
3 łyżki sosu sojowego
do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona
sposób przygotowania : mięso umyłam i osuszyłam, pokroiłam w dużą kostkę. Cebule i małą paprykę obrałam, posiekałam. Marchewkę oczyściłam i starłam na tarce o drobnych oczkach. Pomidorki sparzyłam i obrałam ze skórki - można ją zostawić, ale ja mam uraz do pomidorowych skórek spowodowany zatruciem sprzed wielu lat więc zdejmuję. Poprzekrawałam je na ćwiartki. Oczyściłam też świeżą, czerwoną, słodką paprykę - pokroiłam ją w dużą kostkę. Pieczarki opłukałam i osączyłam.
W szerokim rondlu roztopiłam masło. Wrzuciłam pieczarki i zrumieniłam je, wyjęłam na talerz i odstawiłam. Na tym samym, rozgrzanym już tłuszczu obsmażyłam kawałki mięsa aż się zrumieniły ze wszystkich stron. Dodałam rozdrobnioną marchewkę, ostrą paprykę i cebulę, chwilę razem smażyłam a następnie dodałam po 1 łyżeczce papryk mielonych, ostrej i słodkiej, i wlałam bulion. Dusiłam mięso na małym ogniu, pod przykryciem, aż było prawie miękkie.
Ziemniaki obrałam i poprzekrawałam na ćwiartki. Z mąki, odrobiny soli i kilku łyżeczek wody zagniotłam dość twarde ciasto. Odrywałam po kawałki, formowałam wałeczek i kroiłam nożem na małe kawałeczki. Można też porwać ciasto rękami. Kluseczki przesypałam odrobiną mąki żeby się nie posklejały.
Kiedy mięso zmiękło dodałam do rondla ziemniaki, dusiłam 5-8 minut a następnie dosypałam zacierki. Robiłam to mieszając danie żeby kluseczki nie skleiły się. Dodałam też pomidorki, czerwoną paprykę i obsmażone wcześniej pieczarki. Przykryłam rondel i dusiłam potrawę jeszcze 10 minut żeby dodane na koniec warzywa i zacierki się ugotowały w sosie a te ostatnie jednocześnie go zagęściły.
Na koniec doprawiłam całość jeszcze sosem sojowy i pieprzem, jeśli trzeba można dosolić. Podałam na gorąco posypując natką pietruszki. To było bardzo rozgrzewające i sycące danie - w sam raz na zimowy dzień.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/12/gulasz-z-zacierkami-i-ziemniakami-czyli.html