Wykonanie
Gulasz węgierski (bogracz)
Składniki na 8 porcji:550 g
gulaszowego mięsa wołowego,
cielęciny lub
jagnięciny2 duże ząbki
czosnku6 małych
ziemniaków1
marchew1 duża
cebula bądź 2 małe2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego½
papryki zielonej1 cała
papryka żółta1 cała
papryka czerwona3
pomidory1 łyżka stołowa
koncentratu pomidorowego2 pełne łyżki stołowe
masłapieprz czarny mielony3 łyżeczki
słodkiej papryki mielonej½ łyżeczki
ostrej papryki mielonej
sól do smaku
bulion domowy bądź gorąca
wodaSposób przygotowania:
Wołowinę umyć pod bieżącą
wodą i pokroić w kostkę o wymiarach 2cm x 2 cm.
Pomidory wyparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć z gniazd nasiennych, usunąć nadmiar soku a następnie pokroić w kostkę.
Cebulę oczyścić i posiekać na drobno,
czosnek wycisnąć lub zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.
Ziemniaki oczyścić i obrać ze skórki, pokroić w kostkę a następnie zalać zimną
wodą i odstawić.
Marchew obrać i pokroić w półplastry. Kolorowe
papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać
masło, wrzucić pokrojoną
cebulę, dodać 1 łyżkę
wody, doprawić
solą i
pieprzem do smaku i dusić pod przykryciem aż do miękkości. Pod koniec dodać
czosnek i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.Na patelnię wrzucić
mięso i dokładnie obsmażyć je z każdej strony. Zapewni to większą soczystość i smakowitość
mięsa. Najlepiej smażyć
mięso partiami, aby było ono w całości dokładnie obsmażone.Do garnka przełożyć pokrojoną
wołowinę wraz z
cebulą i
czosnkiem z patelni. Dodać
koncentrat pomidorowy, ½ litra
wody lub
bulionu domowego, doprawić słodką oraz
ostrą papryką,
solą i
pieprzem, po czym dokładnie wymieszać. Gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu bez przykrycia. W międzyczasie należy uzupełniać gulasz
bulionem bądź gorącą
wodą tak, aby
mięso było przez cały czas pod jej powierzchnią.Dodać
ziemniaki, pokrojoną
marchew oraz niewielką ilość
wody, jeśli będzie taka potrzeba. Gotować około 15 minut, aż
ziemniaki będą miękkie. Dodać pokrojone
papryki i gotować przez 7 minut. Następnie dodać
pomidory i gotować jeszcze około 3 minuty. Jeśli zupa nie będzie miała zbyt wyrazistego smaku, doprawić ostrą mieloną
papryką oraz
solą.Bogracz podawać z
pieczywem.