Wykonanie
Piekę przed świętami kruche
ciasteczka w różnych smakach i formach bo towarzystwo u nas mało popierniczone. Rzadko przygotowuję pierniczki ponieważ nie bardzo ma kto
potem je jeść. Ale
orzechy czy
cynamon to też świąteczne zapach i smaki więc
orzechowe ciasteczka już gotowe i polecają się na święta.Upieczcie je sobie koniecznie bo są bardzo kruche i smaczne. Ja jednego dnia zagniotłam ciasto a następnego dopiero piekłam i w
sumie, nie licząc leżakowania, roboty z nimi może pół godziny więc naprawdę warto !

czas przygotowania : ok. 30 minut + schłodzenie ciastaskładniki:110 g
mąki pszennej typ 550110 g
mąki pszennej krupczatki110 g
orzechów laskowych tartych albo mielonych100 g
cukru pudruszczypta
soli1/3 łyżeczki mielonego
cynamonu1/6 łyżeczki
proszku do pieczenia12 g
cukru waniliowego150 g
masła3
żółtka ze średnich
jajek
sposób przygotowania : sypkie składniki wsypałam do miski, dodałam kawałki zimnego
masła i roztarłam rękami - można posiekać, ale ja wtedy mam bajzel w całej kuchni więc rozcieram w dużej misce. Jak nie było już widocznych kawałków
masła a konsystencja masy przypominała mokry piasek dodałam
żółtka i zagniotłam, zawinęłam w folię i odłożyłam do lodówki na godzinkę. Tzn. miały poleżeć godzinę, ale coś się wydarzyło i piekłam je w końcu dopiero następnego dnia. Rozwałkowywałam po kawałku i wykrawałam foremką. Piekłam ok. 12 minut w temp. 180 st. C, ale to oczywiście zależy od grubości i wielkości
ciastek.Jeśli wolicie mniej słodkie
ciasteczka to nie dodawajcie całego
cukru - moje wyszły dość słodkie. Można je zostawić bez niczego a można też odrobinę polukrować lukrem utartym z
cukru pudru i niewielkiej ilości gorącego
mleka a następnie posypać kruszonymi
orzechami.Ponieważ mają otworki więc można je zawiesić na choince - zawieszki zrobię z kolorowych wstążek.