Wykonanie
Kruche świąteczne
ciasteczka można popiec wcześniej i schować je do szczelnych pojemników. Oczywiście tylko wtedy gdy nie mamy w domu Żarłoczków, które wyniuchają nawet te głęboko schowane słodkości. Niestety, moje
ciasteczka zniknęły w tajemniczy sposób - widocznie były zbyt dobre :D Ale nic nie szkodzi, zdążę jeszcze upiec inne a ten przepis powtórzę bo śnieżynki wyszły bardzo smaczne.Jeśli jednak uda nam się zachomikować puszki z łakociami to w świąteczne dni wystarczy je tylko wyjąć i częstować gości oraz domowników.

czas przygotowania : ok. 1 godzinyskładniki :300 g
mąki pszennej typ 550 i 2-3 łyżki do wałkowaniaduża szczypta
soli60 g
cukru pudru2 szczypty
proszku do pieczenia120 g
masła1 łyżeczka pasty waniliowej75 g
suszonej żurawiny75 g
białej czekolady1
jajko1
żółtkoew.
cukier puder do posypania

sposób przygotowania :
żurawinę i
czekoladę drobno posiekałam. Do miski przesiałam
mąkę razem z
cukrem pudrem,
proszkiem do pieczenia i
solą. Dodałam zimne
masło i roztarłam rękami na mokry piasek - można posiekać nożem na blacie albo stolnicy, ale ja wolę rozcierać w misce bo nie nakruszę wtedy po całej kuchni.Do
mąki z
cukrem i
masłem dodałam
czekoladę,
żurawinę i pastę
waniliową. Wbiłam jedno całe
jajko i jedno
żółtko, szybko zagniotłam ciasto. Gdyby było zbyt suche i kruszyło się można a nawet trzeba dodać nieco gęstej
śmietany - 1 albo 2 łyżki.Ciasto uformowane w dysk zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjęłam, podzieliłam na 3 części. Każdą rozwałkowałam na placek grubości ok. 3 mm podsypując niewielką ilością
mąki. Foremką wykrawałam
ciasteczka i układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać
cukrem pudrem.