ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną - śnieżynki

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną - śnieżynki

nazwa

Wykonanie

Kruche świąteczne ciasteczka można popiec wcześniej i schować je do szczelnych pojemników. Oczywiście tylko wtedy gdy nie mamy w domu Żarłoczków, które wyniuchają nawet te głęboko schowane słodkości. Niestety, moje ciasteczka zniknęły w tajemniczy sposób - widocznie były zbyt dobre :D Ale nic nie szkodzi, zdążę jeszcze upiec inne a ten przepis powtórzę bo śnieżynki wyszły bardzo smaczne.
Jeśli jednak uda nam się zachomikować puszki z łakociami to w świąteczne dni wystarczy je tylko wyjąć i częstować gości oraz domowników.
czas przygotowania : ok. 1 godziny
składniki :
300 g mąki pszennej typ 550 i 2-3 łyżki do wałkowania
duża szczypta soli
60 g cukru pudru
2 szczypty proszku do pieczenia
120 g masła
1 łyżeczka pasty waniliowej
75 g suszonej żurawiny
75 g białej czekolady
1 jajko
1 żółtko
ew. cukier puder do posypania
sposób przygotowania : żurawinę i czekoladę drobno posiekałam. Do miski przesiałam mąkę razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodałam zimne masło i roztarłam rękami na mokry piasek - można posiekać nożem na blacie albo stolnicy, ale ja wolę rozcierać w misce bo nie nakruszę wtedy po całej kuchni.
Do mąki z cukrem i masłem dodałam czekoladę, żurawinę i pastę waniliową. Wbiłam jedno całe jajko i jedno żółtko, szybko zagniotłam ciasto. Gdyby było zbyt suche i kruszyło się można a nawet trzeba dodać nieco gęstej śmietany - 1 albo 2 łyżki.
Ciasto uformowane w dysk zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjęłam, podzieliłam na 3 części. Każdą rozwałkowałam na placek grubości ok. 3 mm podsypując niewielką ilością mąki. Foremką wykrawałam ciasteczka i układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/12/ciasteczka-z-biaa-czekolada-i-zurawina.html