Wykonanie
Dzisiaj proste, szybkie i kolorowe danie z
łososiem. Chrupkości dodały
migdały, ale warzywa też nie smażyły się długo więc pozostały jędrne. Całość konkretnie doprawiona, z
makaronem i
sałatą była pysznym obiadem.

czas przygotowania : ok. 20 minutskładniki :ok.250 g
świeżego łososia1/3 strąka
papryki żółtej1/3 strąka
papryki czerwonej1/2 niedużej
cukinii2 garści
migdałów blanszowanych1 łyżeczka sosu
chili1 łyżka
sosu sojowego1 łyżeczka
sosu rybnego1 łyżeczka
soku z cytryny2-3 szczypty otartej
skórki z cytryny1 łyżeczka
masła klarowanegokilka liści
cykorii endywiiok. 250 g
makaronu - u mnie kolorowe świderkido smaku -
sól,
pieprz czarny mielony,
przyprawa ognistasposób przygotowania : wstawiłam
wodę na
makaron. Zanim się zagotowała przygotowałam
rybę i warzywa. Wykorzystałam kawałek
świeżego łososia, filet bez skóry. Pokroiłam go w dość dużą kostkę i przełożyłam do miski. Dodałam
sos sojowy, sos
chili,
sos rybny,
sok z cytryny i skórkę. Wymieszałam.
Papryki oczyściłam z nasion, pokroiłam w kostkę.
Cukinię, razem ze skórką pokroiłam w grube półplastry.Do gotującej się
wody dosypałam
sól i
makaron. Gdy się gotował na dużej patelni stopiłam
masło. Na rozgrzane wyłożyłam kawałki zamarynowanej
ryby i
migdały, smażyłam na mocnym ogniu 3 minuty aż się zrumieniły. Dodałam
paprykę i
cukinię, oprószyłam wszystko
przyprawą ognistą,
pieprzem i odrobiną
soli i dosłownie chwilkę poddusiłam pod przykryciem - tylko tyle żeby warzywa straciły surowość.Ugotowany
makaron odcedziłam. Na talerze wyłożyłam porwaną na kawałki
endywię, porcje
makaronu i
ryby z warzywami. Można
makaron wrzucić na patelnię z
rybą, wymieszać i dopiero nałożyć. Podałam od razu po przygotowaniu - szybko i smacznie :)Robiąc zdjęcie jakoś nie mogłam się oprzeć dodaniu nieco świątecznych dekoracji - a co tam ! W sklepach też już sezon na bombki i różne świecidełka :D