ßßß
Składniki:2 pojedyncze piersi z kurczakapapryka żółtapapryka czerwonacukiniapapryczka chilliząbek czosnku2 cm kawałek imbirusok jabłkowy (kupuję jeden mały soczek)sos sojowy (ja używałam ciemnego)czarny sos chilliprzyprawa 5 smaków*przyprawa do dań chińskich*oliwa z oliwekmakaron chow-mainsól, pieprzPorcji wychodzi około 3-4. Jeżeli ma to być danie dla 4 osób to najlepiej dodaj jedną paprykę więcej.*Obie te przyprawy są ostatnio dostępne w większości supermarketów.Nasze danie zaczynamy od troszkę monotonnego krojenia. Imbir, czosnek oraz papryczkę chilli kroimy na malutką kosteczkę, paprykę i kurczaka w paseczki a cukinie na cienkie talarki.Następnie przygotowujemy sos. Jest on naprawdę bardzo prosty. Do miseczki dajemy około 6 łyżek soku jabłkowego, 2 łyżki sosu sojowego oraz 2 łyżki czarnego sosu chilli. Oczywiście wszystko można robić na oko- jeżeli dodacie więcej soku jabłkowego sos będzie troszkę rzadszy.Wszystko w tym przepisie smażymy na największym ogniu !!:)Na patelni a najlepiej woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy imbir, chilli i czosnek i podsmażamy około 30 sekund (na największym ogniu). Po tym czasie dodajemy kurczaka, posypujemy go łyżeczką przyprawy chińskiej oraz 5 smaków i smażymy go około 3-4 minuty, ciągle mieszając.Następnie dodajemy pozostałe warzywa (czyli paprykę oraz cukinię) i podsmażamy do czasu aż warzywa będą w miarę miękkie. Wlewamy przygotowany przez nas sos, posypujemy 2 łyżeczkami obu przypraw, mieszamy i jeszcze przez chwilkę podsmażamy. Dodajemy makaron chow- main i gotowe :)Danie przed smażeniem....
..i danie po :)