Wykonanie
Gęsina - niedoceniany
drób, trochę zapomniany i niezbyt często pojawiający się na naszych stołach. To bardzo smaczne
mięso tylko niestety kosztowne i chyba stąd właśnie jego mała popularność. Ponieważ gęsina dość słabo się sprzedaje więc często trudno ją też kupić - sprzedawcy wolą oferować nam coś co schodzi na pniu. Ale warto poszukać i nieco zaszaleć :)Gdy udało mi się kupić nieco gęsiej
wątróbki postanowiłam zrobić z nią jakieś szybkie danie - może macie ochotę na ciepłą
sałatkę ? Zaręczam, że jest pyszna !

czas przygotowania : 20 minutskładniki :3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka gęsiego
smalcu2 małe
jabłka, najlepiej czerwone6 łyżek
konfitury z jarzębinykilka liści
sałaty endywiido smaku -
sól morska,
pieprz czarny świeżo mielony,
majeranek otartysposób przygotowania :
wątróbki umyłam i dobrze osuszyłam. Pokroiłam na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs, usuwając żyłki.
Jabłka umyłam, pokroiłam na ósemki, razem ze skórką, wycinając tylko gniazda nasienne.
Sałatę, a właściwie
cykorię endywię, opłukałam i osuszyłam. Liście
porwałam na mniejsze części i rozłożyłam na talerzach.Na rozgrzaną dużą patelnię dodałam
smalec - jeśli go nie macie albo nie lubicie można zastąpić go mieszanką
oleju i
masła, ale gęsi
smalec ma specyficzny smak, który wzbogaci danie. Gdy tłuszcz się rozgrzał wrzuciłam
jabłka i obtoczone w
mące kawałki
wątróbki. Smażyłam 2-3 minuty, tyle żeby wszystko zrumieniło się z jednej strony i dopiero wtedy poodwracałam. Smażyłam kolejne 2 minuty a następnie dodałam na patelnię
konfiturę z jarzębiny i 3-4 łyżki
soku jabłkowego. Doprawiłam do smaku oprószając niewielką ilością
soli,
majeranku i nieco większą porcją
pieprzu. Wymieszałam i to wszystko - gotowe ! Szybko, prawda ?Smażoną
wątróbkę z
jabłkami wyłożyłam na
sałatę, polałam sosem jaki został na patelni i podałam od razu.