ßßß Cookit - przepis na Gęsia wątróbka z owocami na sałacie

Gęsia wątróbka z owocami na sałacie

nazwa

Wykonanie

Gęsina - niedoceniany drób, trochę zapomniany i niezbyt często pojawiający się na naszych stołach. To bardzo smaczne mięso tylko niestety kosztowne i chyba stąd właśnie jego mała popularność. Ponieważ gęsina dość słabo się sprzedaje więc często trudno ją też kupić - sprzedawcy wolą oferować nam coś co schodzi na pniu. Ale warto poszukać i nieco zaszaleć :)
Gdy udało mi się kupić nieco gęsiej wątróbki postanowiłam zrobić z nią jakieś szybkie danie - może macie ochotę na ciepłą sałatkę ? Zaręczam, że jest pyszna !
czas przygotowania : 20 minut
składniki :
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka gęsiego smalcu
2 małe jabłka, najlepiej czerwone
6 łyżek konfitury z jarzębiny
kilka liści sałaty endywii
do smaku - sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, majeranek otarty
sposób przygotowania : wątróbki umyłam i dobrze osuszyłam. Pokroiłam na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs, usuwając żyłki. Jabłka umyłam, pokroiłam na ósemki, razem ze skórką, wycinając tylko gniazda nasienne. Sałatę, a właściwie cykorię endywię, opłukałam i osuszyłam. Liście porwałam na mniejsze części i rozłożyłam na talerzach.
Na rozgrzaną dużą patelnię dodałam smalec - jeśli go nie macie albo nie lubicie można zastąpić go mieszanką oleju i masła, ale gęsi smalec ma specyficzny smak, który wzbogaci danie. Gdy tłuszcz się rozgrzał wrzuciłam jabłka i obtoczone w mące kawałki wątróbki. Smażyłam 2-3 minuty, tyle żeby wszystko zrumieniło się z jednej strony i dopiero wtedy poodwracałam. Smażyłam kolejne 2 minuty a następnie dodałam na patelnię konfiturę z jarzębiny i 3-4 łyżki soku jabłkowego. Doprawiłam do smaku oprószając niewielką ilością soli, majeranku i nieco większą porcją pieprzu. Wymieszałam i to wszystko - gotowe ! Szybko, prawda ?
Smażoną wątróbkę z jabłkami wyłożyłam na sałatę, polałam sosem jaki został na patelni i podałam od razu.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/11/gesia-watrobka-z-owocami-na-saacie.html