ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny

Chleb pszenny

nazwa

Wykonanie

My lubimy:) Pyszny chlebek posmarowany smalczykiem...niebo w gębie;)
Smakowita pajda zaskoczyła mnie...smakiem smalcu, jaki tata robił w dzieciństwie:)
Składniki:
1,5 kg mąki pszennej,
10 dkg świeżych drożdży,
2,5 łyżeczki soli,
4 łyżki roztopionego smalczyku smakowita pajda z cebulą i jabłkiem,
Smakowita pajda do posmarowania smak wg gustu, u nas cebula z jabłkiem,
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w pół szklanki cieplej wody odstawić na 5 minut .Dodać drożdże do 50 dkg mąki wymieszać łyżką. Naczynie z ciastem ustawić na garnku z ciepła wodą aby urosło i podwoiło objętość. Następnie krótko zagnieść, dodać 3 szklanki osolonej wody oraz roztopiony smalczyk i resztę mąki. Dokładnie wyrobić, przełożyć do natłuszczonej foremki lub uformować okrągły bochenek, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość zagnieść przełożyć do form przykryć serwetą i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie nastawić piekarnik na 180 - 200 stopni i piec 35 - 40 minut.
Źródło książka " Chleb domowy wypiek"
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/02/chleb-pszenny.html