Wykonanie
My lubimy:) Pyszny chlebek posmarowany smalczykiem...niebo w gębie;)Smakowita pajda zaskoczyła mnie...smakiem
smalcu, jaki tata robił w dzieciństwie:)Składniki:1,5 kg
mąki pszennej,10 dkg świeżych
drożdży,2,5 łyżeczki
soli,4 łyżki roztopionego smalczyku smakowita pajda z
cebulą i
jabłkiem,Smakowita pajda do posmarowania smak wg gustu, u nas
cebula z
jabłkiem,Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w pół szklanki cieplej
wody odstawić na 5 minut .Dodać
drożdże do 50 dkg
mąki wymieszać łyżką. Naczynie z
ciastem ustawić na garnku z ciepła
wodą aby urosło i podwoiło objętość. Następnie krótko zagnieść, dodać 3 szklanki osolonej
wody oraz roztopiony smalczyk i resztę
mąki. Dokładnie wyrobić, przełożyć do natłuszczonej foremki lub uformować okrągły bochenek, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość zagnieść przełożyć do form przykryć serwetą i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie nastawić piekarnik na 180 - 200 stopni i piec 35 - 40 minut.

Źródło książka "
Chleb domowy wypiek"Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.