ßßß Cookit - przepis na Wątróbka z majerankiem i jabłkiem

Wątróbka z majerankiem i jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Często jak smażyłam wątróbkę dodawałam jedynie cebulę ale od dawna do wątróbki dodaje również jabłka i majeranek. Najlepiej do tego dania nadają się twarde i kwaśne jabłka. Ważne jest również żeby do smażenia użyć smalcu bo wtedy wątróbka smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Składniki:
500 g wątróbki
3 cebule
3 jabłka
1 łyżka smalcu
mąka do obtoczenia wątróbki
majeranek
pieprz
sól
Wykonanie:
Cebulę pokroić w pióra,jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Wątróbkę oczyścić, umyć i osuszyć.
Cebulę usmażyć na smalcu,dodać jabłka, majeranek i pieprz, smażyć aż jabłka będą miękkie. Jabłka i cebulę zdjąć z patelni.
Wątróbkę obtoczyć w mące i usmażyć na tłuszczu spod cebuli. W razie potrzeby można dodać wiecej smalcu.
Do wątróbki dodać cebulę z jabłkami, całość zagrzać i na sam koniec posolić.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/12/watrobka-z-majerankiem-i-jabkiem.html