ßßß
1 duża cebula lub dwie małe2 małe winne jabłka2 łyżki oleju lub smalcuPrzyprawy:sólpieprz czarnylubczykmajeranekWykonanie:Na patelnie wlać olej. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzany olej. Jabłka obrać. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Dorzucić do cebuli i smażyć. Cały czas mieszać. Kiedy cebula się zeszkli dodać opłukaną na sicie wątróbkę. Smażyć przez chwilę. Jeśli wątróbka będzie odpowiednio wysmażona posolić. Dodać nieco pieprzu, lubczyku i majeranku. Wszystko razem wymieszać i można podać jako danie główne z ziemniakami na obiad czy z pieczywem na kolacje.
Uwaga!Przyrządzając wątróbkę wieprzową, pamiętajmy o wcześniejszym pozbyciu się żyłek i ewentualnej błony, które mogą popsuć smak potrawy. Nie solimy jej przed obróbką termiczną, ponieważ może stwardnieć i zyskać gorzki „akcent”. Pieprz, tymianek czy majeranek także dodajemy dopiero pod koniec przyrządzania. Jeśli chcemy, by wątróbka była delikatniejsza w smaku, moczymy ją przed smażeniem czy duszeniem przez godzinę w mleku.Orientacyjna cena na luty 2015 r to 5 zł.